BIST 100 9.602,16 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,13 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.840,75 %1,59
,

Kamu çerçeve protokolü belediyeleri de kapsamalı

Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Bursa 2 No’lu Şubesinin Genel Kurulunda konuştu.

Kamu çerçeve protokolü belediyeleri de kapsamalı

Arslan, Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelerde de uygulanması talebini yineledi. Arslan, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi’nin belediyeleri de kapsadığını söyledi. Belediyeler de bir kamu kuruluşudur, belediyeler ayrı tutulmamalıdır” dedi.

Hizmet-İş Sendikası Bursa 2 No’lu Şubesinin Genel Kurulunda bir konuşma gerçekleştiren Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu Çerçeve Protokolü konusunda çağrıda bulunurken, Yüksek Hakem Kurulu üyelerine uygulanan baskının kaldırılması gerektiğini belirtti.

Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelerde de uygulanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Vedat Bilgin ile protokol imzaladıklarını ancak Bilgin’in görevinin son bulmasından dolayı çalışmanın yarım kaldığını ifade eden Arslan, “Bugün Yüksek Hakem Kurulumuza kamu çerçeve protokolü kararlarının değiştirilmesi yönünde baskı yapılıyor. Buna direniyoruz. Yüksek Hakem Kurulunda, kurula gelen uyuşmazlıkların çözümünde Kamu Çerçeve Protokolü’nün esas alınacağına dair prensip kararı alındı, son derece mutlu olduk. Bu karar ile belediyelerde masada imzalanmayan sözleşmeler Yüksek Hakem Kuruluna giderse orada nasıl bir rakamla karşılaşılacağı ilan edildi. Ne yazık ki Yüksek Hakem Kurulunda emeğe, emekçiye karşı bir kısım çevrelerin yürüttüğü yeni bir tablo var. Ben o hakem üyelerini uyarıyorum; lütfen buradan geri adım atılmasın. Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelerde de uygulanmasını istiyoruz. Biz bu mücadeleyi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜM, ASGARİ ÜCRET OLMAMALI”

Yüksek Hakem Kurulundan çıkan sözleşmeleri uygulamak istemeyen belediye başkanlarını eleştiren Arslan, “Bazı belediyelerimizin sözleşmeleri Yüksek Hakem Kurulundan çıkıyor ama kıyamet kopuyor. ‘Yüksek Hakem Kurulu bu rakamları nasıl verir, biz bu rakamları ödeyemeyiz’ diyorlar. Gelin masada anlaşalım diyorlar fakat masada da asgari ücretten fazla vermiyorlar. Sorunların çözüm yöntemi bu olmamalı” dedi.

AKP’Lİ 23 BELEDİYEDE EK PROTOKOL İMZALANMADI

İstanbul ilçe belediyelerinde yaşanan sorunlara da değinen Arslan, İstanbul’da AKP’li 23 ilçe belediyesinde ek protokolün imzalanamadığını ifade ederek, “Önümüzde yerel seçimler var. Bakın buradan uyarıyorum. İnsanlara bu şekilde davranarak, şehrin en küçük sokağına kadar ulaşan bu insanları yok sayarak, bunları bir maliyet unsuru görerek seçim kazanamazsınız. Sorunların çözümü için karşılıklı oturup birbirimizi anlamalıyız. Bunlar şehirlerimize hizmet eden insanlar. Belediye ve şirket işçilerini sadece bir maliyet olarak görürseniz kaybedersiniz” ifadelerini kullandı.

KANUNİ DÜZENLEME ÇAĞRISI

Belediye şirket işçilerine verilmesi gereken 52 günlük ilave tediyenin verilmesi için bir kanun düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirten Arslan, “6772’nin belediye şirketleri için de uygulanacağı bir kanun düzenlemesine ihtiyacımız var. Aslında kanun açık fakat Yargıtay kararları maalesef böyle bir düzenlemeyi zorunlu hale getiriyor. Birkaç kanuni düzenlemenin dışında bu işçilerin hepsi kadrolu işçidir. Belediyenin şirketlerinin daimî kadrolarına yerleştirilen arkadaşlardır. Ama birileri siyaset yapmak, kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor. Belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımızın bütün hakları yasal olarak iş kanunu kapsamındadır. Burada yeni bir tartışma yaratmak emek hareketine büyük bir zarar verir” dedi.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler