Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 38,1773 %0,44 Değişim Euro : 44,1178 %1,40 Değişim Altın : 4.165,18 %2,17 Değişim BIST 100 : 9.290,89 %-0,28 Değişim Brent Petrol : 66,86 %-1,62 Değişim Bitcoin : 87.520,79 %2,83 Değişim

Hisseli deyip 100 milyon liralık vurgun yaptılar

İzmir’de 100 milyon liralık devre mülk vurgununda, çete üyelerinin daha önce çalıştıkları şirketlerden elde ettikleri kişisel verilerle mağdurlara ulaştığı belirlendi. Mülk sahipleri, “Hisseli tapuları birleştireceğiz” yalanıyla dolandırıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı Giriş : Güncelleme :
Hisseli deyip 100 milyon liralık vurgun yaptılar

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde yürütülen devre mülk dolandırıcılığı soruşturmasında, aralarında eski devre mülk çalışanlarının da bulunduğu 25 kişilik bir suç örgütü çökertildi. 19 Mart’ta İzmir, İstanbul, Yalova, Balıkesir, Bursa, Manisa ve Muğla’da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 25 şüpheliden 17’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında yaklaşık 100 milyon liralık haksız kazanç elde edildiği ortaya çıktı.

KİŞİSEL VERİLERİ ELE GEÇİRİP KURGU SENARYOYLA MAĞDUR ETTİLER

Polis ekiplerinin yaklaşık dört ay süren teknik ve fiziki takibi sonucu suç örgütünün işleyiş yöntemi adım adım deşifre edildi. Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre, örgüt üyelerinin büyük bölümü daha önce devre mülk şirketlerinde çalışmış kişilerden oluşuyor. Bu sayede çok sayıda devre mülk sahibinin kişisel bilgilerine ulaşan şüpheliler, yabancı uyruklular adına çıkardıkları cep telefonu hatları ile mağdurlarla sahte kimlik ve kod adlar kullanarak iletişime geçti.

Kurdukları paravan şirketler aracılığıyla, mağdurlara Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren ciddi gayrimenkul firmaları izlenimi veren şüpheliler, lüks otel lobilerinde ve iş merkezlerinde randevular düzenleyerek güven kazanmayı başardı.

“VATANDAŞLIK İÇİN 10 KAT FAZLA ÖDEME YAPILIYOR” YALANI

Örgüt üyeleri, devre mülk sahiplerine, mülklerini yabancı yatırımcılara vatandaşlık kazanımı amacıyla satabilecekleri yönünde bilgi verdi. Bu yatırımcıların mülk için rayiç bedelin 10 katı ödeme yaptığı iddia edilerek mağdurlar yüksek kazanç vaadiyle kandırıldı.

Görüşmelerin ardından devre mülk sahiplerine, hisseli tapuların tek tapuda birleştirilmesi gerektiği söylendi ve bu işlem için mağdurlardan 300 bin ila 750 bin lira arasında değişen tutarlarda para talep edildi.

KREDİ PUANI TUZAĞI: MOBİL BANKACILIK ÜZERİNDEN KREDİ ÇEKTİLER

Dolandırıcılık planı burada da bitmedi. Üzerinde nakit bulunmayan mağdurlar için “kredi puanına bakacağız” bahanesiyle cep telefonları alındı ve mobil bankacılık uygulamalarına erişim sağlandı. Şüpheliler, bu esnada mağdurların adına bilgileri dışında ihtiyaç kredisi çekerek paraları kendi kontrolündeki şirketlere aktardı.

300’Ü AŞKIN MAĞDUR, 100 MİLYON LİRALIK VURGUN

Yürütülen soruşturma kapsamında örgütün yaklaşık 300 kişiyi dolandırdığı ve toplamda 100 milyon liranın üzerinde haksız kazanç elde ettiği belirlendi. Bu paranın izini kaybettirmek için örgüt üyeleri tarafından döviz ve altın alımı yapıldığı da tespit edildi. Ayrıca, mağdurlarla mülkle ilgili satış sözleşmesi yerine, hukuki sorumluluğu daha düşük olan reklam sözleşmeleri imzalatıldığı öğrenildi.