Sosyal Güvenlik Yasasında yapılan değişiklik sonucunda emeklilik hakkını elde etse de yaşa takılan milyonlarca kişi 20 yıldır sorunlarının çözülmesini bekliyordu. Mart 2023 yılında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasının ardından EYT'liler emeklilik hakkına kavuştu. Bugüne kadar 1 milyon 850 bin kişi SGK'ya başvuru yaptı. Başvuran kişilerden 1 milyon 200 bin kişinin emeklilik işlemi tamamlandı. İşlemi tamamlanan EYT'liler Nisan ayından itbiaren maaş ve ikramiyelerini almaya başladı. İşemi onaylanmayan kısmı ise henüz ne maaş ne de ikramiye yüzü gördü.
EYT'LİLER NEDEN MAAŞ ALAMADI?
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber’de henüz maaş alamayan EYT'lilere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Karakaş, maaşını alamayan EYT'lilere yol gösterdi.
Özellikle farklı şehirlerde çalışan kişilerin maaşında gecikme olduğunun altını çizen Karakaş, “Farklı şehirlerde çalışmış olan EYT’liler ile ilgili üniteler kendi aralarında yazışma yapmalarından dolayı yine süreç uzamakta” dedi.
360 BİN EYT'Lİ MAAŞ ALMAYA BAŞLADI
SGK'nın maaş bağlama kapasitesinin bu yıl çok yükseldiğini söyleyen Karakaş, “Bütün EYT’lilerin maaş bağlama oranına baktığımız zaman SGK kapasitesinin üzerinde. Geçen yıl 370 bin kişiye emeklilik aylığı bağlanmıştı. Aylık bağlama kapasitesi 35-40 bin arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Bu durumda mart ayında 120bin, nisan ayında 120 bin ,mayıs ayında 120 bin toplamda 360 bin aşkın EYT’linin maaşına kavuştuğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
EYT'DE 90 GÜN DETAYI
Karakaş, EYT başvurusu üzerinden 90 gün geçen vatandaşların SGK'dan avans alabileceklerini söyledi ancak bunun için yapılması gereken bir işlem var. “Özellikle mart ayı içerisinde başvuruda bulunanların 90 günlük bir süre var. 90 günlük süre geçmişse SGK’dan avans almalarının mümkün olduğunu söyleyebiliriz” diyen Karakaş, şunları söyledi:
“Bir dilekçeyle ben şu tarihte kurumunuza EYT emekliliği için başvuruda bulundum. Aradan 90 günü aşkın süre geçmesine rağmen hala maaş bağlanmamıştır. Mevzuatınız uyarınca tarafıma avans vermenizi arz ederim demeleri yeterlidir.”