Milyonlarca kişi EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar kademeli emeklilikle prim gün ve hizmet yıl şartlarını tamamlayarak yaş şartı aranmadan emekli olma hakkına kavuştu.
Ancak staj sigortası başlangıcı olanlar, sigorta girişlerinin emeklilik başlangıcı olarak sayılmadığı gerekçesiyle EYT'li olamadı.
KİMLER EYT'Lİ OLABİLİR?
Söz konusu gelişmelerin ardından sosyal medya hesabından "Staj Sonrası Doğum Borçlanması ile EYT'li olabilirsiniz" başlığıyla bir yazı paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Tüm staj yapanlar değil aşağıda örneğe uygunsanız, doğum borçlanması ile EYT'li olabilirsiniz" diyerek, şu ifadeleri kullandı:
08.09.1999 öncesinde staj ve çıraklık başlangıcı olanların işe başlama tarihi emeklilik için işe başlama olarak kabul edilmez ancak staj başlangıcı sonrası doğum yapan kadınlar doğum borçlanması hakkından yararlanarak işe başlama tarihilerini geriye çekebilirler.
Örnek: 1.8.1994'de staj başlangıcı olan 1.8.2000'de sigortalı olan 1.9.1999'da çocuk dünyaya getiren bir kadın 1.9.1999-1.8.2000 tarihleri arasını borçlanabilir. 1.8.2000 işe başlama tarihi 1.9.999'a kadar geri çekilir ve EYT'li olabilir.
1.4.1996 staj başlangıcı olan 1.9.2002'de tüm kollara tabi sigortalı olan 1.8.2000'de doğum yapan kadın 720 gün doğum borçlanması yapabilir. Bu durumda 1.9.2002 işe başlama tarihi 720 gün öne çekilir, ilk işe başlama tarihi 1.9.2000 yılı olur, bu durumda işe başlama tarihini geriye çeker ancak EYT'li olamaz.
Paylaşımının devamında Erdursun, "Siz de bu durumdaysanız, staj başlangıcınız, tüm kollara tabi sigorta başlangıcınız ve doğum yaptığınız tarihlere dikkat ederek, doğum borçlanması ile EYT'li olup olamayacağınızı öğrenebilirsiniz" dedi.
BAĞ-KUR DETAYI
Kendi adına işyeri açan, şirket ortağı olan, esnaf sicile kaydı olan kişiler zorunlu Bağ-Kur'lu olurlar.
4.10.2000 tarihinden önce işyeri açan, şirket ortağı olan kişiler 4.10.2000'den önce vergi dairesine, odaya, sicile kaydı olsa dahi hiç Bağ-Kur primi ödememişler ise bu kişilerin 4.10.2000'den önceki Bağ-Kur günlerini alma şansları yoktur.
Bu durumda olan kişiler dava açarak dahi 4.10.2000 öncesi günlerini alamazlar EYT'li olamazlar.
VERGİ YAPILANDIRMASI ÇIKACAK MI?
Vergi affına ilişkin de paylaşım yapan Erdursun şunları yazdı:
Vergi yapılandırması bir vergi affı değildir.
Vergi yapılandırmasında ana para borç sabit kalır, gecikme faizinin bir kısmı silinir borç taksitlenir.
Vergi yapılandırması öncesinde maliye sıkı bir tahsilat süreci izler, bankada parası olanın, evi, arabası olanın borcuna karşı banka blokesi, taşıt ve gayri menkullere e-haciz gibi uygulamalar ile ödenmeyen vergileri tahsil eder.
Maliyenin tüm çabasına rağmen tahsil edemediği, tahsil etmesinin çok zor olduğu kalan alacakları için vergi yapılandırması yapar.
Maliye son bir kaç aydır vergi tahsilatı konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyor, tahsil edebilmesi mümkün olan ödenmemiş vergi alacaklarını tahsil edecek, sonrasında vergi yapılandırması çıkartacaktır diye düşünüyorum.