İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, Resmi Gazete’de yayımlanarak sona erdirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Sosyal medya hesabından bir programa ait video paylaşan Gökçe, KKM'nin mali yüküne dikkat çekerek, "Vatandaşa verilmeyen zam kimin cebine gitti?" sorusunu gündeme getirdi.
Paylaştığı videoda, KKM'nin Türkiye ekonomisine getirdiği ağır yükleri detaylı bir şekilde açıklayan Gökçe, uygulamanın bütçeden devasa kaynaklar tükettiğini ve bu durumun dar gelirli kesimler üzerindeki etkisini vurguladı. Gökçe, KKM’ye harcanan bütçenin sosyal yardımlara, emekliye ve kamu çalışanlarına aktarılamadığına dikkat çekti.
“TÜRKİYE'NİN YATIRIM BÜTÇESİNE EŞİT HARCAMA”
Videoda, Merkez Bankası verilerine dayanarak konuşan Gökçe, KKM için harcanan toplam miktarın 1 trilyon 200 milyar TL’yi bulduğunu ifade etti. Bu rakamın Türkiye’nin son iki yıldaki toplam yatırım bütçesine eşit olduğunu belirten Gökçe, “Eğer bu kaynak KKM’ye aktarılmasaydı, Türkiye iki katı yatırım yapabilirdi. Parayı nereye gömdük? Emeklinin, çalışanın, asgari ücretlinin hakkını zenginin cebine koyduk,” dedi.
“HAKSIZ DAĞITIM” ELEŞTİRİSİ
Gökçe, KKM uygulamasının toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini savundu. Uygulama kapsamında zengin kesimlerin menfaatine olan bir dağıtım yapıldığını belirten Gökçe, “Kur korumalı mevduat ile zengine, parasını dövize çevirmemesi karşılığında Türk lirasında tutması için ödeme yaptık. Bu, akıllara ziyan bir şey,” ifadelerini kullandı.
KARAR