Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen illerde 2 grup halinde 300’ün üzerinde ağır hasarlı binada inceleme yapan Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, yıkılan binalar ve depremin ardından yapılan yeni binalarda da kolon miktarının az olduğunu söyledi. İnceleme yaptıkları binalardaki verilerle diğer ülkelerdeki verileri karşılaştırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Bedirhanoğlu, şunları söyledi:
“Japonya gibi ülkelerle kıyas ettiğimizde, bizdeki taşıyıcı kolon ve kirişlerin, döşemelerin, taşıyıcı kolon ve perdelerin çok daha az olduğunu gördük. Bina alanlarına oranladığımız zaman, bu oranların diğer ülkelere kıyasla daha az olduğunu gördük. Örneğin genellikle bu oran Türkiye’de yüzde 0,25’lerin altında olduğunu gördük. Yüzde 0,1’ler civarında. Japonya gibi ülkelerde çoğunlukla yüzde 0,25’in üstünde. Birkaç kat fark var. Yani bizim kolonlarımız çok az, bizim perdelemelerimiz çok az, duvarlarımız çok az.”
Öte yandan 4 Aralık’ta Marmara Denizi Gemlik Körfezi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, ‘Oturduğum bina depreme dayanıklı mı?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, kentte, 300’ü aşkın kişinin yaşadıkları binalara karot testi yaptırmak için başvurduğunu ancak test yaptırmadığını belirtti. Halkın evleri yıkılır korkusuyla başvurularını tamamlamadıklarını ve deprem korkusunun gün geçtikçe unutulduğunu belirten Prof. Dr. Adem Doğangün, “Devletin, bütün Türkiye’yi yeniden yapma veya inceleme gibi, böyle bir kaynağı yok. Halkımızın da bilinçlenmesi lazım. Deprem daha ne söylesin bize? Her türlü işareti veriyor, daha neyi bekliyoruz” dedi.
VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜME İNANMIYOR
Türkiye’de 6 Şubat felaketi sonrası kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanırken yapılan bir anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Yöneylem Araştırma, 27 ilde 1-2 Aralık tarihleri arasında 2 bin 402 kişi ile gerçekleştirdiği ankette katılımcılara “Sizce kentsel dönüşüm depreme hazırlık mantığıyla mı, rant yaratmak mantığıyla mı gerçekleştiriliyor?” diye sordu. Katılımcıların yüzde 32,9’u “Kentsel dönüşüm uygulamaları depreme karşı bir önlem olarak yapılmaktadır” dedi. Katılımcıların yüzde 54,2’si ise “Kentsel dönüşüm depreme hazırlık için değil, rant için yapılmaktadır” yanıtını verdi. Yüzde 12,9 ise “bilmiyorum” dedi.
KARAR