Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 40,0526 0,01 Değişim Euro : 46,9767 -0,02 Değişim Altın : 4.273,38 %0,16 Değişim BIST 100 : 10.167,26 %1,69 Değişim Brent Petrol : 70,19 0,06 Değişim

Cezaevlerinde bulunan 6 bine yakın PKK mensubu ne olacak?

MİT denetiminde yürütülen silah bırakma süreci, bölge bölge ilerleyecek. Terör örgütünün barındığı mağaralar tespit edilip girişleri bombalanarak kapatılıp etkisiz hale getirilecek. İkinci aşamada Gara bölgesine geçilecek; 128 köyün bulunduğu bu alanda temizlik tamamlandıktan sonra mağaralar mühürlenecek.

Giriş : Güncelleme :
Cezaevlerinde bulunan 6 bine yakın PKK mensubu ne olacak?

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinesinde yürütülen süreç kapsamında terör örgütü PKK’nın sahadaki silahlı varlığı sona erdirilmek üzere harekete geçildi. Edinilen bilgilere göre, örgütün barındığı mağaralar tek tek tespit edilerek boşaltılacak, silahlar teslim alınacak ve imha edilecek. Sürecin temelini "feshetme, izleme ve doğrulama" aşamaları oluşturacak. Silahların sahada peyderpey bırakılacağı ve bölge bölge ilerleneceği ifade ediliyor.

METİNA, HAKURK VE HAFTANİN İLK TEMİZLENECEK BÖLGELER

Sürecin ilk adımı, Türkiye sınırına 30-35 kilometrelik mesafedeki Metina, Hakurk ve Haftanin bölgelerinde atılacak. Bu bölgelerdeki mağaralarda barınan örgüt mensupları silahlarını bırakacak. Mağaralar boşaltıldıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) eşliğinde mühürlenip imha edilecek. TSK, teslim edilen silahları kayıt altına aldıktan sonra doğrudan imha edecek. Bu silahlar hiçbir şekilde kullanılmayacak.

ABD MENŞELİ SİLAHLAR YOK, “GERİ ALINMIŞ OLABİLİR” YORUMU

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre; örgütün elindeki ağır ve hava savunma sistemine sahip silahlar şu an sahada bulunmuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri menşeli büyük silahların ortadan kaybolması, bu silahların ABD tarafından geri alınmış olabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. Süreç, İrlanda'daki İRA modeline benzetilse de farklar büyük. Yetkililer, İRA’nın 1500-2000 kişilik küçük bir yapı olduğunu, ancak PKK’nın silah kapasitesinin çok daha geniş ve nitelikli olduğunu vurguluyor.

500-1000 KİŞİLİK MAĞARALAR TERK EDİLİYOR

PKK’nın yıllardır barınma alanı olarak kullandığı büyük mağara sistemleri tek tek boşaltılıyor. Her biri 500 ila 1000 kişinin yaşamasına olanak tanıyan bu mağaralar, örgütün kırsal hareketliliğini ve lojistik gücünü temsil ediyordu. Mağaralardan çıkan teröristler kırsala geçiş yapacak; sonrasında bu alanlar hem tespit edilecek hem de bombalanarak kullanılmaz hale getirilecek.

GARA VE KANDİL SÜRECİN İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ HATLARI

Süreç sadece sınıra yakın bölgelerle sınırlı değil. Gara bölgesi ikinci hat olarak belirlendi. Burada yaklaşık 128 köyün bulunduğu tahmin ediliyor. Bu köyler temizlendikten sonra mağaralar mühürlenecek ve girişleri kapatılacak. Üçüncü aşamada ise Kandil bölgesine geçilecek. Kandil’de yer alan kamplar ve köylerde suç işlememiş olan örgüt mensuplarına "hayata karışma" imkânı tanınacak. İsteyen kişiler sosyal hayata dönebilecek, Türkiye’ye gelebilecek.

ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ TÜRKİYE’YE DÖNEMEYECEK

Süreçte dikkat çeken unsurlardan biri ise örgüt yöneticilerine Türkiye’ye dönüş yolunun kapalı olması. Yalnızca alt kadroda yer almış, suça karışmamış ve örgüt üyeliği bulunmayan kişiler geri dönebilecek. Örgüt üyeleri ise ayrı değerlendirilecek. Silah bırakma süreci doğrulama aşamasına tabi tutulacak ve sadece gerçekten silah bırakmış olanlar yasal düzenlemelerden faydalanabilecek.

TÜRK CEZA KANUNU’NA GEÇİCİ MADDELER GELİYOR

İktidarın üzerinde çalıştığı yasal düzenleme kapsamında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) geçici maddeler eklenmesi planlanıyor. Bu maddeler, sadece silah bırakıp kendini feshetmiş olan örgütleri kapsayacak. IŞİD, DHKP-C, FETÖ gibi terör örgütlerin tehdidinin sürdüğü belirtilerek, bu düzenlemelerin yalnızca silah bırakmış ve dağılmış örgütler için geçerli olacağına dikkat çekiliyor.

MECLİS’TE KOMİSYON KURULACAK, YASAL SÜREÇ BAŞLAYACAK

Silah bırakma ve imha süreci devam ederken, TBMM'de kurulacak özel bir komisyon yasal düzenlemelerin alt yapısını oluşturacak. Mevcut etkin pişmanlık yasasından ayrı olarak değerlendirilecek bu süreçte, yeni bir tanım çerçevesi geliştirilecek. Ceza ve infaz yasalarında da gerekli atıflar yapılacak. Silah bırakmanın tespit edilmesi ve bu tespitin bağımsız doğrulayıcılarca onaylanması şart koşulacak.

CEZAEVLERİNDE 6 BİN PKK’LI BULUNUYOR

Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre, şu anda cezaevlerinde 6 bine yakın PKK mensubu bulunuyor. Yeni düzenleme, bu kişiler için de işledikleri suçlara göre uygulanacak. Örgüt üyeliği dışında eylemlere karışmış olanlar, sadece işledikleri suçlardan yargılanacak. Suça karışmamış olanlar ise topluma yeniden kazandırılmak üzere rehabilitasyon ve uyum programlarına alınacak.

İlişkili Haberler