,

Belediyelere, İtfaiye öncü araçları için bir kıyak daha

'İtfaiye öncü araçları' ÖTV kapsamından çıkarıldı. Bu sayede itfaiye öncü aracı olarak vergisiz araç satın alıp makam aracı olarak kullanan belediye başkanlarına bir kıyak daha yapılmış oldu.

Belediyelere, İtfaiye öncü araçları için bir kıyak daha

Özel tüketim vergisi (ÖTV) (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle, 'itfaiye öncü araçları' ÖTV kapsamından çıkarılırken, araçların bu kapsamda ÖTV’siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.

DAHA ÖNCE MAKAM ARACI OLARAK KULLANILMIŞTI

Söz konusu gelişmelerle birlikte, daha önce Rize'nin MHP’li Çayeli Belediyesi Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi'nin itfaiye öncü aracı olarak tanıtımını yaptığı aracı, makam aracı olarak kullanması akıllara geldi.

Çiftçi, "Aracı, itfaiye öncü aracı adı altında vergisiz alabilme şansımız var. 280 bin liralık aracın geri kalan 500 bin lirasını vergi olarak iade etmenin çok da bir mantığı yok" demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı açıklamada şu şekildedir:

26 Temmuz 2022 tarihli ve 31904 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı cetvelin 2 sayılı listesinde özel tüketim vergisinden muaf araçlar arasında sayılan itfaiye öncü aracının bu Kanunun uygulanmasında esas alınacak tanımıyla ilgili Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde (Seri No: 10) değişiklik yapılmıştır.

Buna ilişkin, Tebliğe eklenen bölüm aşağıda yer almaktadır.

“2.9. İtfaiye Öncü Aracı

Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan “itfaiye öncü araçları” ÖTV kapsamında değildir.

Kanunun uygulamasında itfaiye öncü aracından maksat, görülebilirliği/seçilirliği fazla olan bir renkle (kırmızı) boyanmış (giydirme değil), ön ve arka tarafına beyaz renk büyük harflerle "itfaiye öncü aracı" ibaresi ile her iki yan tarafına da itfaiye kurumunun acil çağrı telefon numarası ve araç plakası yazılmış (yapıştırma değil), kırmızı renk ışık veren, normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönerli, aralıklı yanıp sönen tepe lambalı cihaz (ışıklı uyarı cihazı) ile canavar düdüğü, siren ve çan gibi yine en az 150 metreden duyulabilecek şekilde ses çıkaran cihazların sabitlenmiş olduğu; taşıtlardaki zorunlu yangın tüpü ve ilk yardım malzemeleri dışında, ortalama bir yangına müdahale edilebilir boyutta yangın tüpü ile yangın yaralanmalarında kullanılacak nitelikte tıbbi malzemenin bulunduğu ilk yardım kutusunun sabit bir yerinin olduğu; araç içinde itfaiye öncü hizmetlerinde kullanılacak nitelikte teknik ekipman (kurtarma bıçağı, balyoz ve çekiç, kürek, ağaç testeresi, levye, eğri demir, spanfix germe kayışı, kesme makasları, kazma, balta, manivela gibi) ile donatılmış olan taşıtlardır.”

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler