- Erdoğan ve Esed'in Eylül ayına kadar görüşmesi bekleniyor
Ankara, Suriye ile ilgili izlediği stratejide ciddi değişime gidiyor. Şam rejimi ile dört yılı aşkın süredir yapılan teknik-istihbari görüşmelerin İran, Fransa, Körfez ve Rusya tarafından dönem ve gelişme bazlı sabote edilmesi sebebiyle çözüm ve normalleşme için Esad-Erdoğan görüşmesi yeni dönem stratejisi olarak belirlendi. Hedef, eylül ayına dek Rusya ya da BAE ve benzeri bir ülkede iki liderin görüşmesini sağlamak.
Türkiye ve Suriye arasında dört yılı aşan süreçte 14’ten fazla istihbarat düzeyinde görüşmeler yapıldı. Görüşmeler Suriye rejimi üzerinde etkili aktörler tarafından sabote edildi ve istenilen sonuç elde edilemedi. İsrail’in 7 Ekim sonrası gerçekleştirdiği katliam ve Golan, Lübnan hattındaki gelişmelere ek terör örgütü PKK’nın Suriye’de kurmaya çalıştığı korsan devlete dair son gelişmeler Türkiye’yi harekete geçirdi.
- Fidan, Putin'le görüştü. Ön şartta ısrar edilmedi
Sürecin dönüm noktası ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 10-11 Haziran tarihli Moskova ziyareti oldu. Fidan’ın temasları kapsamında görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ‘Erdoğan-Esad görüşmesi için Türkiye’nin Suriye topraklarından tamamen asker çekmesi ön şart olmamalı’ şeklindeki ifadesi görüşmeyle ilgili yeni sürecin habercisi oldu.
Ardından Beşşar Esad’ın Putin’i destekler nitelikte yaptığı açıklama ve ‘biz hazırız’ yönündeki açıklama geldi. Karşılıklı iyi niyet açıklamalarına paralel dikkat çeken bir adım Putin’in özel temsilcisi Alexander Lavrintev’in Şam’a gönderilmesi oldu. Esad’la görüşen Lavrintev, Türkiye ile açılacak yeni sayfayı ve Erdoğan ile 14 yıl sonra yapılması planlanan görüşme detaylarını konuştu.
Yılmaz BİLGEN