BIST 100 9.602,14 %-2,09 Dolar 36,42 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,11 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.177,11 %0,89
,

Ali Yalçın: Alın terinden artırılanla bütçe olmaz

Dört milyondan fazla memur ve iki buçuk milyonu aşkın memur emeklisini yakından ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor.

Ali Yalçın: Alın terinden artırılanla bütçe olmaz

Memur maaşlarını doğrudan etkileyecek olan toplu sözleşme görüşmeleri masasında konuşan Yalçın, alın teri vurgusu yaparak ayrılan bütçeyi eleştirdi. Yalçın, “Kamu işvereninden beklentimiz; olmazlara gerekçe üretmek yerine adaletin teminine vesile olunmasıdır. Emekçinin alın terinden artırdıklarımızla bütçe büyümez” dedi.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin maaşlarını doğrudan etkileyecek olan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Ağustos ayı boyunca sürecek görüşmelerin ardından memurların 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

“TUTMAYAN HESAPLAR MEMURUN SIRTINA YÜKLENEMEZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilen 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde açıklamalar yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memurların toplu sözleşmelerden beklentilerini vurguladı. Yalçın, “Kamu işveren tarafından beklentimiz, birincisi olmazlara gerekçe üretmek yerine adaletin teminine vesile olunmasıdır. İkincisi kalemi, hesap makinasını ve maliyet rakamlarını yazmak yerine kazanımların sayısını artırmak için kullanılmasıdır. Türkiye’nin zenginliğini her bir ferdine hakkaniyetli bir şekilde dağıtmak istiyorsak; şu hususa birlikte dikkat etmeliyiz. Emeğin değerinden tasarruf olmaz. Emekçinin alın terinden artırdıklarımızdan bütçe büyümez. Tutmayan hesapların maliyetlerini kamu görevlilerinin sırtına yüklemek, Türkiye misyonuna uymaz. Günün sonunda Memur-Sen haklıydı gerçeğini bir kez daha tekrarlamamak için işi doğru tamamlamak zorundayız. Bu noktada tutmayan hedeflerin, gerçekleşmeyen beklentilerin ve gerçeği yansıtmayan tahminlerin yerine, hepimiz menzili doğru belirlemek için doğru rakamları, gerçek oranları ve cüzdanlarımıza yansıyan fiyatları dikkate alırsak bu masadan son derece olumlu bir sonuç üretiriz” dedi.

AMACIMIZ RAKAMSAL BÜYÜKLÜĞÜN YERİNE ALIM GÜCÜ BÜYÜKLÜĞÜDÜR

Hükümetin görüşme süreci boyunca getirilen taleplere çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, sözlerinin devamında şunları kaydetti, “Masanın emek tarafı olarak, farklı oranlar, konular, teklifler sunulmuş olsa da aslında bizim masanın bu tarafındaki kesim olarak derdimiz aynı, sorunlarımız ve sıkıntılarımız aynı. Rakamlarımız, formüllerimiz ve yöntemlerimiz bazen farklı ama aslında aynı sorun için uğraşıyor. Niyetimiz makul teklifleri sosyal diyalog zeminine aktararak insana, emeğe, ekmeğe dair hükümleri hayata geçirmek değil. Amacımız aslında rakamsal büyüklüğün değil alım gücü büyüklüğünün sağlanması. Bu masanın etrafındakiler bu hususu aklından çıkarmayacaktır. Parasal maliyet tarihin her döneminde er ya da geç telafi edilmiştir. Fakat parasal maliyeti gerekçe göstererek toplumsal maliyet üretmeyi göze almak ne rasyonel ne de insancıl bir politikadır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ fikrini bir fiil uygulama sürecine dönüştürecek karar alıcılar olarak alınan kararların sonucunun ülkenin tamamına etki edeceğini biliyoruz ve empati kurarak çözüm üretmeye gayret gösteriyoruz.”

Alper İnaç / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler