,

Afet Fonu teklifi TBMM'ye sunuldu

Depremden etkilenen 11 ilin imarı için kurulacak Afet İmar Fonu yasa teklifinin çalışmalarında sona gelindi. Fondan harcanan tek kuruşun bile hesabı üç aylık periyotlarla vatandaşa verilecek

Afet Fonu teklifi TBMM'ye sunuldu

Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin detayları şöyle:

FONUN GÖREV ALANI

Fonda toplanan paralar, son yaşanan depremden etkilenen iller başta olmak üzere sel, yangın gibi afetlerin yol açtığı zararların giderilmesi ve yeniden imar ve ihya edilmesi işlerinde kullanılacak.

FİNANS KAYNAKLARI

Fonun kaynakları, uluslararası krediler, bağışlar, hibe ve bütçeden aktarılacak kaynaklardan oluşacak.

BAŞKA AMAÇ İÇİN KULLANILAMAYACAK

Fonda toplanan paralar hiçbir şekilde amaç dışında kullanılamayacak. Başka yerlere aktarılamayacak.

ŞEFFAF YÖNETİM

Fon, şeffaflık ilkesi gözetilerek yönetilecek. Şeffaflığın sağlanması için iki önemli denetim mekanizması kurulacak. Bunlardan ilki harcanan paraların kuruşuna kadar nereye gittiğinin vatandaş tarafından bilinmesi olacak. Fonun gelir ve harcamaları üçer aylık periyotlarla kamuoyu ile paylaşacak. Kalem kalem internet sitesinde yayınlanacak.

İKİLİ DENETİM

Şeffaflık için ikinci önemli uygulama, fonun ikili denetime tabi tutulması olacak. Sayıştay denetiminin yanı sıra bağımsız bir dış denetim de yaptırılacak.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NA BAĞLI

Fon, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olacak. Çevre Şehircilik, Ulaştırma ve Enerji bakanlıkları da ilişkilendirilecek. Kaynak tahsisini Hazine yapacak. Nereye ne harcanacağına da yine Hazine karar verecek.

TOPLANTI, SİYASİ ERKİN BİR NİYETİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu toplantının en üst düzeyde olması olumlu karşılıyoruz. Bilim adamları dinlendi. Önerilerimizi sunduk.

Başkan Erdoğan da 7 saat boyunca bizimleydi. Bizleri dinledi. Bilim insanlarının dinlenmesi önemliydi. Bu toplantı siyasi erkin bir niyeti olduğunu gösteriyor. Bakanlar da oradaydı. Afet politikaları kurulu oluşturulacağı söylendi.

SİYASET ÜSTÜ KURUL

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: Akademik hayatımda ilk defa bir cumhurbaşkanı bilim adamlarıyla geniş çaplı bir bilim toplantısı düzenledi. Onları dinledi. Fikirlerinden istifade edildi. Oldukça da yararlı oldu. Siyaset üstü bir kuruldu. Fikri yapı oluşturuldu. Bilimin ışığında hareket edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İBB Başkanlığı döneminde de bu tarz toplantılar düzenlerdi. Ülkemiz bu toplantıdan en iyi şekilde istifade edecektir.

Prof. Dr. Cemalettin Okan Aksoy: Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 saat boyunca toplantıyı yönetti. Bilim insanları sürece nasıl katkı sunulacağını anlattı. Riskler karşısında ne yapılacağı ele alındı. Türkiye'yi ilgilendiren, deprem, orman yangını ve birçok önemli mesele ele alındı. Çözüm önerileri değerlendirildi.

Afet Yeniden İmar Fonu kuruluyor

- Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu
- Afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kurulacak

TBMM (AA) - AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklife göre, doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kurulacak.

Fonun Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanından oluşacak.

Yönetim Kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarını belirleyecek. Fonun yapısı ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar Fon tarafından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek.

Fonun kaynakları; yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nakdi bağış, yardım, hibe ve krediler; bütçeye bu amaçla konulacak ödenek; Fon tarafından kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalardan sağlanan finansman ve kaynaklardan oluşacak.

Kanunun amacına uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından karar verilen projeler için harcama programı kapsamında ve gerçekleşmelere bağlı olarak ödenmek üzere Fondan, Yönetim Kurulu onayı ile ilgili kurum ve kuruluşlara kaynak aktarılacak. Bu şekilde aktarılan tutarlar bir yandan genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilecek.

Fon, bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetlenecek. Fon kaynakları ve aktarılmasına ilişkin mali veriler, en geç üçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Bu çerçevede, kaynak aktarılan idareler gerekli her türlü bilgi ve belgeyi sağlamakla yükümlü olacak.

Fon, kurumlar vergisinden muaf olacak. Fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak.

Fonun faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan; kendisine yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden; Fonun faaliyetleri ile ilgili işlemler banka ve sigorta muameleleri vergisinden; kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden müstesna olacak.

Fona yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek.

Doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için Türkiye Cumhuriyeti adına sağlanan dış finansmanı, Afet Yeniden İmar Fonuna karşılıksız tahsis etmeye Bakan yetkili olacak.

Herhangi bir dış finansman kaynağının, aynı amaç doğrultusunda, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışında kalan ve bu kanun kapsamında yer alan kurum ve kuruluşlara münhasıran kullandıracağı dış finansmanı ilgili kurum ve kuruluşlara karşılıksız tahsis etmeye de Bakan yetkili olacak

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler