Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 38,1560 %0,04 Değişim Euro : 43,7148 %0,27 Değişim Altın : 4.075,51 %-0,57 Değişim BIST 100 : 9.428,91 %1,76 Değişim Brent Petrol : 66,44 %0,90 Değişim Bitcoin : 84.599,95 %0,35 Değişim

Yüzde 25 zam sonrası milyarlar onların cebine akacak

Vatandaşın elektrik faturasına yüklenen yüzde 25’lik fahiş zam elektrik şirketlerine yaradı. Vatandaşın cebinden alınan milyarlar, şirketlerin kasasına akacak.

Kaynak : Sözcü Gazetesi Giriş : Güncelleme :
Yüzde 25 zam sonrası milyarlar onların cebine akacak

Elektrik fiyatlarına yapılan son zamların fatura yükü vatandaşa binerken, dağıtım şirketleri büyük kazanç sağlıyor. Enerji piyasasındaki özelleştirmeler, elektrik hizmetinde kaliteyi düşürürken fiyatları artırdı.

Elektrikte Üçlü Yapı: Üretim, İletim, Dağıtım

AK Parti iktidarının enerji politikasında hayata geçirdiği özelleştirme süreci, elektrik sektörünü üretim, iletim ve dağıtım olarak üçe ayırdı. Türkiye 20 bölgeye bölünerek, elektrik dağıtımı özel şirketlerin kontrolüne verildi. "Hizmet kalitesi artacak, fiyatlar düşecek" denilerek başlatılan bu süreçte, sonuç tam tersi oldu: Kalite düştü, zamlar arttı, faturalar kabardı.

Son Zam Dağıtım Şirketlerine Yaradı

Geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 25’lik elektrik zammı, büyük ölçüde dağıtım bedellerindeki artıştan kaynaklandı. Elektrik üretim fiyatı değişmezken, dağıtım bedelinin yükselmesi dikkat çekti. Uzmanlara göre bu artış, vatandaşın cebinden çıkıp doğrudan özel şirketlerin kasasına giriyor.

Enerji Devleri Listede: Cengiz, Limak, Kolin...

Elektrik dağıtım sektöründe etkin olan şirketler arasında Cengiz, Limak ve Kolin gibi büyük holdingler öne çıkıyor. Bu şirketlerin, devletten ucuza aldıkları elektriği, devlete ait altyapı üzerinden vatandaşa satarak yüksek kazanç elde ettikleri belirtiliyor.

5.3 Milyar Liralık Ek Fatura Yükü

Yapılan hesaplamalara göre, bu son zamla birlikte vatandaşlar her ay 5.3 milyar TL fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu tutarın neredeyse tamamı özel dağıtım şirketlerinin geliri olacak. Örnek vermek gerekirse; konutlarda kullanılan 1 kilovatsaat elektriğin enerji üretim maliyeti 49.4 TL, ancak bu elektrik tüketiciye 233 TL’ye ulaşıyor. Bunun 183.6 TL’si sadece dağıtım bedeli.

Şehit Aileleri ve Gaziler İçin de Durum Farklı Değil

Devletin sağladığı indirimli elektrikten faydalanan şehit aileleri ve gaziler dahi bu sistemden etkileniyor. Bu ailelerin faturalarında vergisiz elektrik ücretinin yüzde 93’ü dağıtım bedelinden oluşuyor.

EMO: Sanal Piyasayla Halk 2 Kat Fazla Ödüyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, dağıtım şirketlerine kaynak aktarmak amacıyla sanal bir piyasa oluşturulduğunu savundu. Ulutaş, "Dağıtım şirketleri ile perakende satış şirketleri aslında aynı çatı altında. Devletten ucuza alınan elektrik, halka kâr eklenerek satılıyor" ifadelerini kullandı.