YeniŞafak: Faiz indirimi 3 puanda kaldı
Merkez Bankası, politika faizini 3 puan indirmekle yetinerek yüzde 46'dan yüzde 43'e çekti. Ancak yeni faiz oranı 4 ay önceki seviyenin üzerinde kaldı. İş dünyası temsilcileri, faiz indirimini yetersiz bulduklarını fakat olumlu karşıladıklarını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 3 puan düşürerek yüzde 46'dan yüzde 43'e çekti. Ancak yeni faiz oranı 4 ay önceki seviyenin üzerinde kaldı. Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 49'dan yüzde 46'ya, gecelik vadede borçlanma faiz oranını da yüzde 44,5'ten yüzde 41,5'e indirme kararı aldı. Merkez Bankası, 16 ay boyunca yüzde 50'de sabit tuttuğu faizi ilk olarak Aralık 2024'te yüzde 47,5'e indirdi. Merkez Bankası faiz oranlarını ocak ve mart 2,5’er puan daha aşağı çekerek, yüzde 42,5 seviyesine kadar düşürdü.
Nisan ayına gelindiğinde muhalefetin yolsuzluklarını örtbas etmek için sokaklar üzerinden yürüttüğü kaos girişimlerini gerekçe gösteren Merkez Bankası, indirimlerine ara verdi ve politika faizini yeniden artırarak yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltti. Mayıs ve haziran toplantılarında politika faizini sabit tutma kararı alan Merkez Bankası dün ise 3 puanlık indirimle yetindi.
MALİYE POLİTİKASINA VURGU
Merkez Bankası faiz oranlarına ilişkin duyurusunda Maliye politikalarının eş güdümünün önemini vurguladı. Enflasyonun ana eğiliminin haziran ayında yatay seyrettiği belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
"Öncü veriler temmuz ayında aylık enflasyonun aya özgü unsurlarla geçici olarak artacağına işaret etmektedir. Yakın döneme ilişkin veriler, talep koşullarının dezenflasyonist etkisinin arttığını göstermektedir. Jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu, talepte dengelenme, Türk Lirası'nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Maliye politikasının eş güdümü bu sürece katkı sağlayacaktır."
ADIMLARIN BÜYÜKLÜĞÜ ENFLASYONA BAĞLI
Adımların büyüklüğünün enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirileceği belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:
"Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda tüm para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."
İŞ DÜNYASI: YETERSİZ FAKAT OLUMLU
Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren iş dünyası temsilcileri, 3 puanlık indirimi yetersiz bulduklarını fakat olumlu karşıladıklarını belirtti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Faiz indiriminin, enflasyondaki düşüşü izleyen dönemde de süreceğine ilişkin güçlü beklenti içindeyiz. Faiz indirimiyle kredi genişlemesinde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık oluşturulmalı" dedi.
HIZLI VE YÜKSEK ORANDA YAPILSIN
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de reel sektörün yatırım ve üretim maliyetlerinin rahatlatılması için faiz indiriminin çok daha hızlı ve yüksek oranlarda yapılması gerektiğine işaret etti. Gültepe, "3 puanlık indirim yetersiz fakat olumlu. Keza kredilerin uygun koşullarda ve uzun vadeli kullandırılması çok önemli. Bu, sanayicilerin elini bir nebze de olsa rahatlatacak" değerlendirmesini yaptı.
PİYASAYA GECİKMEDEN YANSITILMALI
Politika faizinin yüzde 46’dan 43’e çekilmesini iş dünyası olarak olumlu bir adım olarak gördüklerini aktaran DEİK Başkanı Nail Olpak, "İş dünyasının ihtiyaç ve taleplerine kıyasla hala yüksek olsa da faiz indirim sürecinin beklentileri olumlu etkileme anlamında önemli olacağını değerlendiriyoruz. Piyasa faizlerine de bu indirim gecikmeden yansıtılmalı" ifadelerini kullandı.
ÜRETEN TÜRKİYE'DEN YANAYIZ
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ise şunları kaydetti: "Yüksek faizin düşmesini iş dünyası olarak yatırım, üretim ve istihdam açısından önemsediğimiz her platformda belirttik. Enflasyonla mücadele mevcut politikalar arzu edilen performansı ortaya koydukça bu talebimizi yenileyecek ve her daim üreten Türkiye'den yana olacağız."