,

Otomobile önce güvenlik sonra vergi zammı geliyor

Otomotiv sektörü son yılın en sürpriz yıllarından birini yaşıyor. Daha birkaç ay önce Çin menşeili elektrikli araçlara gelen servis ve TSE tebliği sonrasında, şimdi de AB uyum kapsamında GSR2 adı verilen güvenlik donanımlarının standart hale gelmesi bekleniyor. Bunun yeni bir otomobile maliyeti bin euro. Sektör tam bunun şokunu atlatamadan şimdi de Çinli üreticilere içten yanmalı modellerde bile ek yüzde 40 gümrük vergisi geliyor. Bu karar ise 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

Otomobile önce güvenlik sonra vergi zammı geliyor

Otomotiv sektörü Türkiye’de her sabaha ayrı bir tebliğle uyanıyor. Çin menşeili elektrikli araçlara ek vergi derken kısa süre sonra buna GSR2 denilen Avrupa Birliği uyum donanımı eklendi. Şimdi ise Çinli markaların Türkiye’deki satış hızını kesmesi için içten yanmalı modellere de yüzde 40 ek vergi getirildi. Böylece mevcutta olan yüzde 10’luk verginin üzerine yeni bir yük daha bindi. 7 Temmuz sonrasında hiç kuşkusuz GSR2’ye geçişi tamamlayan yeni modellere zam gelecek. Aynı zamanda bu zamdan Çinli üreticiler katmerli nasiplenecek. Hem GSR2 tarafından hem de ek vergiyle fiyatlar katlanacak. 7 Temmuz Pazar günü itibarıyla artık sıfır araç satışlarında standart olarak sunulan güvenlik donanımları artmış olacak. Avrupa’da özellikle ölümlü trafik kazalarını en aza indirmek için alınan bu karar karşısında GSR2 yani küresel güvenlik yönetmeliği 2 Türkiye’de de devreye girecek. Böylece yeni otomobillerde Acil Durum Fren Sistemi (AEB), Şerit Takip Sistemi (LDWS), Geri Vites Kamera Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi (BLIS), Yorgunluk ve Dikkat Uyarı Sistemi (DDAW) gibi donanımlar zorunlu olacak. Tabi bunun araç fiyatına bir maliyeti de yansıyacak. Sektör temsilcileri bu maliyetin hemen hemen bin euro yani 35 bin lira seviyesinde olduğunu söylüyor. Buna tabi bir de ÖTV-KDV ikilisi eklenince maliyetler 45 bin lirayı geçecek. Hemen ertesi gün ise Çin’den ithal edilen içten yanmalı araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi gelecek. Bu kapsamda Uzak Doğulu modellere erişim maddi olarak biraz daha zor olacak. Hem GSR 2’nin maliyeti hem de ek vergi derken 1 milyona satılan bir Çinli de neredeyse 1.4 milyon seviyesine ulaşacak. Sektör temsilcileri bu zam oranın da yüzde 35 seviyelerinde Çin menşeili modellere yansımasını bekliyor. Böylece yeni bir otomobil sahibi olmak isteyen vatandaş maliyet ve vergiyi bu sefer bir arada ödeyecek.

‘EN KISA SÜREDE ÜRETİM DÜĞMESİNE ZATEN BASACAĞIZ’

Konu hakkında açıklama yapan Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo: “Türkiye, bizim en stratejik pazarlarımızdan bir tanesi ve ayrıca Chery’nin Avrupa stratejisinin de önemli bir parçası. Bu nedenle Chery markası olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına Eylül 2022’de tamamen kendi öz sermayemiz ile iştirak şirketimiz olan Chery Türkiye’yi kurduk. Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz. Türkiye geneline yayılan yetkili satıcı ağımız ile satış ve servis hizmetlerimizle müşterilerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.”

‘ÖZEL FİYATLARLA REKABETÇİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye’de MG markasıyla dikkat çeken Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin: “Batılı otomotiv devleri bir yandan rekabet ederken diğer yandan Çinliler ile ortaklıklar yapmaya çalışıyorlar. Ülkelerin ekonomi ve ticaret yönetimleri de doğal olarak kendisini koruyacak tedbirleri değerlendiriyor. Bu yeni uygulama bizim beklentimizden daha önce ve sert yönde gerçekleşti. Biz Doğan Trend olarak, Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik. Ancak net bir şekilde bilinmelidir ki yatırım karar alınması uzun bir süreçtir ve temennilerin ötesinde kati konuşmak doğru değildir. Umarım çabalarımız karşılık bulur ve üretimi Türkiye olarak kazanırız. Ama her halükarda Avrupa ve/veya Türkiye’de üretim tesisi kurulduğunda MG markalı araçlarımız bugün olduklarından daha rekabetçi fiyatlar ve özelliklerle yoluna devam edecektir. Şimdi ana önceliğimiz elbette üretim çalışmalarını hızlandırmaktır. Ayrıca MG’den özel destek alarak fiyatları 8 Temmuz ve sonrası için mümkün mertebe dengelemeye çalışacağız.”

EN PAHALI RENAULT SON ÇEYREĞİ BEKLİYOR

Renault D segmentindeki yeni temsilcisi Rafale Türkiye’de sahneye çıkmak için son çeyreği bekliyor. Markanın en tepesindeki model olarak dikkat çeken modelin fiyatı da en üst seviyede konumlanacak. Araçta ilk etapta 200 beygirlik hibrit ünite görev yapacak.

Fransız üretici Renault yeni modaya uydu. Son dönemlerin oldukça dikkat çeken karoser formu olan coupe SUV’a Renault da dahil oldu. CMF-CD platformunu kullanarak D segmentinde yükselen yeni Rafale markanın yeni amiral gemisi olmayı hedefliyor. Yeni Renault Rafale E-Tech hibrit sistemi D segmentideki konumuyla markanın en pahalı modellerinden biri olacak. Daha önce Austral modelinde kullanılan motor ve hibrit aktarma organlarını kullanan model, oldukça da cimri. Bizim de İspanya’da test etme fırsatı bulduğumuz yeni model hem kalite hem de doluluk anlamında dikkat çekiyor. 1.2 litrelik üç silindirli motor ile bir elektromotoru harmanlıyor. Dört tekerden çekiş desteği sunan model, 300 bg güç üretebiliyor. Ama şimdilik bize sadece 200 beygirlik hibrit model gelecek. Aracın 1100 km menzili olacak. Aynı zamanda 0-100 km/s hızlanmasını 8,9 saniyede tamamlayacak. 130 km/s hıza kadar elektrikli motorla gidebilecek. 400v batarya 1.7 kwh kapasiteye sahip. 4 control sisteminin de sunulduğu modelin ortalama yakıt tüketimi ise 4,8 litre. Aracın ayrıca 648 litrelik cüretkar bir bagaj hacmi var. Yeni Renault Rafale’in 2024 yılında Türkiye’de satışa sunulması planlanıyor.

ALİ YILDIRIM / KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler