Mahmut Asmalı, yılın ikinci yarısında talep koşullarında gözlenen bozulmaya rağmen iş gücü piyasalarının 2024 görünümünün olumlu seyrettiğini hatırlatarak, aralık ayında faiz indirimi beklediklerini ifade etti.
Mevcut göstergelerin, parasal sıkılaşma politikasının iç talebi arzulanan ölçüde sınırlayamadığını gösterdiğini vurgulayan Asmalı, dar ve orta gelirlilerin zorunlu harcamalarına yönelik taleplerin baskılandığını, yüksek gelir grubunun taleplerinin ise güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.
"FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ"
Asmalı, mevcut politikaların gelir dağılımını daha da bozduğunu ve bu durumun enflasyonu artırıcı bir etki oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası'ndan aralık ayında faiz indirimi yapmasının ortak beklenti olduğunu yineleyen Asmalı, yılın son ayında politika faizinde öngörülecek bir indirimin firmaların 2025 yılına ilişkin motivasyonunda olumlu bir etkisi olacağına inandıklarını dile getirdi.
Asgari ücret başta olmak üzere yeni yılda yapılacak ücret artışlarının iş gücü maliyetlerinde artışa neden olacağını aktaran Asmalı, çalışanların onurlu bir şekilde geçimini sağlayacağı bir ücret seviyesinin temin edilmesinin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı. Asmalı, son beş aydır gerileyen yıllık enflasyonu yeniden yukarı yönde tetikleyebilecek bir ücret artışı riskinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, "yüksek ücret artışı-yüksek enflasyon" sarmalından çıkılması gerektiğine dikkat çekti.
Enflasyonla mücadelede kararlı tavrın sürdürülmesi ve cepteki paranın değerinin korunması gerektiğini ifade eden Asmalı, işletmelerin bu süreçte desteklenmesi adına teşvik programlarının genişletilmesi ve ilave önlemler alınması gerektiğini söyledi.