Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 38,8492 %0,18 Değişim Euro : 43,7497 %0,24 Değişim Altın : 4.142,19 %-0,02 Değişim BIST 100 : 9.409,94 %0,12 Değişim Brent Petrol : 65,23 %-0,46 Değişim Bitcoin : 104.964,45 %-0,49 Değişim

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 24 olarak korudu.

Kaynak : Gazete Memur Giriş : Güncelleme :
Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 24 seviyesinde sabit tutulduğunu açıkladı. Karahan, enflasyonda düşüş sürecinin devam ettiğini ve para politikasında kararlı duruşun süreceğini vurguladı.

İlk tahmin artışı yılın başında yapılmıştı

Yılın ilk Enflasyon Raporu’nda 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 21’den yüzde 24’e yükseltilmişti. 2026 için tahmin yüzde 12 olarak korunurken, 2027 yılı enflasyon beklentisi ilk kez yüzde 8 olarak açıklanmıştı. Karahan, bu tahminlerle birlikte “Otopilotta değiliz, veri odaklı ilerliyoruz” mesajı vermişti.

"Dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor"

Fatih Karahan, sunumda sıkı para politikasının etkilerinin kademeli olarak hissedilmeye başlandığını belirterek, "Dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor. Kararlı duruşumuzu sürdürerek bu sürecin devamını sağlayacağız" dedi.

Küresel büyüme üzerinde baskı artıyor

Karahan’ın değerlendirmesine göre, küresel ticaret politikalarında artan belirsizlikler, dünya genelinde büyümeye ilişkin riskleri yukarı çekti. Tarife uygulamaları enflasyon beklentilerini artırırken, merkez bankaları faiz indirimi süreçlerinde temkinli davranmayı sürdürüyor.

Sanayi zayıf, hizmet üretimi artışta

Sanayi ve hizmet üretiminin ilk çeyrekte artış gösterdiğini belirten Karahan, anketlerin sanayide zayıf bir görünüme işaret ettiğini söyledi. İşgücü piyasasında ise manşet işsizlik oranının ima ettiğinden daha az sıkı bir tablo bulunduğu aktarıldı.

Talep kaynaklı baskı azaldı ama hâlâ risk

Yurt içi talebin ilk çeyrekte öngörülerin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Karahan, "Kartla harcamalar yavaşladı ancak talep koşullarının enflasyon üzerindeki baskısı hâlen hissediliyor" dedi. Karahan, yılın ikinci çeyreğinden itibaren talebin dezenflasyon süreciyle daha uyumlu seyredeceğini öngördüklerini ifade etti.

Enflasyonda düşüş sinyalleri netleşiyor

Mayıs ayı öncü verilerinin, nisan ayına göre enflasyonda düşüşe işaret ettiğini vurgulayan Karahan, "Hizmet enflasyonundaki düşüş belirginleşmeye başladı. Eğitim ve kira kalemleri hâlâ yukarı yönlü etki yaratıyor" dedi.

Enflasyon beklentilerinde duraksama

Zirai donun, işlenmemiş gıda fiyatlarında risk oluşturduğunu belirten Karahan, nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin durduğuna dikkat çekti. Bu nedenle sıkı para politikası duruşunun korunmasının önemini vurguladı.

Dövize yönelim sınırlı, TL’ye ilgi artıyor

Yatırımcıların Türk Lirası’na yönelik risk algısının toparlandığını ve dövize yönelimin sınırlı kaldığını belirten Karahan, "Kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesi gerilemeye devam ediyor. Sıkı duruş rezervleri destekliyor" dedi.

"Tüm araçları kararlılıkla kullanacağız"

Finansal koşullardaki sıkılığın sürdüğünü dile getiren Karahan, "Para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Ticari kredi artışı hedeflerle uyumlu, bireysel kredilerde ise yavaşlama eğilimi gözleniyor" şeklinde konuştu.