,

Kentsel dönüşüme tarihi destek

Kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkarıldı. Maliyetin 840 baz puana kadar olan kısmını Hazine karşılayacak. Riskli yapılar için 5 kredi paketi oluşturuldu. Konut üreticilerine de 50 milyarlık kefalet limiti açıld

Kentsel dönüşüme tarihi destek

Doğal afetlere karşı güçlü yapı stoku oluşturulması ve kentsel dönüşümün hızlandırılması amacıyla hazırlanan yeni finansman paketinin detayları açıklandı. Kişi başına 1 milyon 250 bin liraya kadar finansman imkânı sunulacak. Konut kredilerinde vade 10 yıl, işyeri kredileri için 7 yıl olacak. Başvurular gelecek hafta başlayacak.



KİŞİ BAŞI 1 MİLYON 250 BİN TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi'nin detaylarını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte hazırlanan malikler, yüklenici ve konut üreticilerine yönelik devlet destekli kredilerin oran ve vadeleri netleşti. Finansman paketi kapsamında kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkarıldı. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar olan kısmını Hazine karşılayacak.

KONUT ÜRETEN FİRMALARA DESTEK

Kentsel dönüşüm sürecinde konut üreticisi firmalara, müteahhitlere de destek sağlanacak. Hazine destekli kefalet sistemi (KGF destekli) kapsamında bugüne kadar uygulanan tazmin oranı bu paket özelinde yüzde 7'den 9'a çıkarıldı. Finansman paketiyle 12 ay ödemesiz toplam 48 ay vadeyle 250 milyon liraya kadar finansman imkânı sağlanacak. Bu kapsamda 50 milyar lira kefalet limiti açıldı.

5 AYRI KREDİ PAKET

Paket kapsamında riskli yapıların sahipleri için "güçlendirme, konut yapım, konut edinme, işyeri yapım ve işyeri edinme" olmak üzere 5 kredi paketi oluşturuldu. Güçlendirme kredisi 320 bin lira, konut yapım ve konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin lira, işyeri yapım kredisi 800 bin lira, işyeri edinme kredisi 350 bin lira limitli olacak. 800 bin liraya kadar 7 yıl vadeyle sunulacak işyeri yapım kredileri ile 350 bin liraya kadar edinme kredilerinde de hak sahibinin ödeyeceği faiz tutarı yüzde 1.09, devletin katkısı da yüzde 0.40 olacak.




MÜTEAHHİTLERE İLK KEZ TEŞVİK VERİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşümü hızlandırmak ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile eş güdüm içinde kentsel dönüşüme ilişkin yeni destek paketlerini devreye aldıklarını bildirdi. Devreye aldıkları finansman paketi kapsamında, kişi başı 1 milyon 250 bin liraya kadar finansman imkânı sunulduğuna dikkati çeken Nebati, "Finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun" ifadesini kullandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum da, kentsel dönüşümde yeni bir döneme girildiğini belirterek, süreci hızlandıracak adımı attıklarını, dönüşümde kredi limitini 1 milyon 250 bin liraya çıkardıklarını bildirdi. Kurum, kentsel dönüşüm yapacak müteahhitlere de ilk kez teşvik verildiğini ifade etti.




FARKLI FAİZ ORANI

Güçlendıime kredisinde hak sahibi için faiz yüzde 0.99, devlet katkısı yüzde 0.50 olacak. Konut yapım kredisinde ilk konut için hak sahibinin ödeyeceği faiz yüzde 0.79, devlet katkısı yüzde 0.70 olarak belirlendi. Daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon liraya kadar yüzde 0.89 hak sahibi ödeyecek, yüzde 0.60 devlet katkısı olacak.

BAŞVURULAR HAFTAYA

Konut kredileri için vade 10 yıl, işyeri kredileri için 7 yıl olarak belirlendi. Konut edinme kredisinde hak sahibinin faizi yüzde 0.79, devlet katkısı yüzde 0.70 olacak. İşyeri yapım kredisinde ise hak sahibi için faiz yüzde 1.09, devlet katkısı yüzde 0.40 olarak planlandı. İşyeri edinme kredisinde yüzde 1.09'u hak sahibi, yüzde 0.40'lık kısmı devlet ödeyecek. Kentsel dönüşüm finansman paketine başvurular gelecek hafta kamu bankalarıyla başlayacak. Daha sonra özel bankaların da sisteme katılımı bekleniyor. Başvurular konut ya da işyerinin yıkımından itibaren üç yıl içinde yapılabilecek.

DESTEK PAKETİ SEKTÖRÜ UMUTLANDIRDI

Haldun Ersen Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkan Vekili: Destek paketi süreci hızlandıracak, hem malikler hem de müteahhitler bazında dönüşüme olan inancı artıracak. Bu destekler Anadolu'daki şehirler için yeterli fakat İstanbul, İzmir ve Ankara'da konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı biraz daha artırılması gerekir.

Nazmi Durbakayım İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı: Bu pakette, herhangi bir finansal belirsizlik durumunda veya malzeme maliyet artışı karşısında yüklenici firmaların finansal yapılarını güçlendirici önlemlere de yer verilmiş. Bu destek paketi devletin en ince ayrıntıyı düşünerek kentsel dönüşüm çalışmalarına odaklandığını gösteriyor.

Ahmet Çelik Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili:
Paket destekleyici rakamlardan oluşuyor, insanların bunu bir fırsat olarak değerlendirmesi gerekir. Özellikle 1999'dan önce yapılan yapılarda oturan vatandaşlar hızlıca bina kontrollerini gerçekleştirmeliler.

Destekler kentsel dönüşümü hızlandıracak.

Selman Özgün Helmann Yönetim Kurulu Başkanı: Ayrıntılı bir destek paketi açıklandı. Limitler dönüşüm ve güçlendirme için yerinde.
Konutta en büyük maliyet arsa. Özellikle kamuya ait atıl arazilerde hızlıca sosyal konut yapılabilmesi için açık eksiltme usulü ihalelerle özel şirketler sürece dahil edilmeli. Uydu kentler ve yüksek adetli sosyal konut projeleri hayata geçirilmeli.

HAZAL ATEŞ

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler