,

KDV indirimi etiketlere yansımaya başladı

Temel gıdada KDV'yi yüzde 1'e düşüren kararın ardından zincir marketler de harekete geçti.

KDV indirimi etiketlere yansımaya başladı

Temel gıdada KDV indirimi, etiket fiyatlarına yansımaya başladı.

Enflasyonla mücadele çerçevesinde temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gıda ürünlerinde yüzde 7’lik indirim anlamına geliyor. Sektörden de yüzde 7 indirim bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kararın ardından zincir marketler de harekete geçerek, fiyatları güncellemeye başladı.

CarrefourSa'dan yapılan açıklamada, 42 bin ürünün fiyatınının düzenlendiği belirtildi. Migros, 20 binin üzerinde ürünün fiyatının indirildiğini açıklarken; BİM, Happy Center ve Onur Marketler de etiket fiyatlarını güncellediğini duyurdu.

Onur Marketler, ayrıca yüzde 7'lik indirimin üzerine ek yüzde 7'ye varan indirim kampanyası başlatacaklarını bildirdi.

Migros'un konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Değerli Müşterilerimiz; Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi açıklaması ardından, 20 binin üzerinde ürünümüzün fiyatı bu doğrultuda indirilmiştir. Ayrıca Migros olarak KDV indirimine ek aile bütçesine iyi gelecek yüzlerce temel gıda ürünlerinde geçerli birçok kampanyamızla en kaliteli ve en uygun fiyatlı ürünlerle hizmet vermeye devam edeceğiz."

BİM: İNDİRİMİ RAFLARIMIZA YANSITTIK

İndirim uygulayan bir diğer önemli zincir market ise BİM. Marketten yapılan açıklamada, "13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda belirtilen ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e indirilen KDV oranlarını 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla raflarımıza yansıtmış bulunmaktayız" denildi.

HAPPY CENTER, EK YÜZDE 7 İNDİRİM YAPACAK
Happy Center da KDV indirimini bugün sabah saatlerinden itibaren tüm marketlerinde etiketlerine yansıttığını duyurdu. Onur Marketleri'ni bünyesinde bulunduran Özen Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, gıda fiyatlarının çok yükseldiği bu dönemde açıklanan KDV desteğinin çok önemli bir destek olduğunu, vatandaşların gıdaya kolay ulaşabilmesi adına yüzde 7 üzerine ek yüzde 7'ye varan indirimin de kendileri tarafından yapılacağını söyledi.

A 101: 11 BİNİ AŞKIN MAĞAMIZDA FİYAT GÜNCELLEMELERİNİ YAPTIK
A101'den yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: "Değerli müşterilerimiz, Türkiye'nin en büyük market zinciri olarak 13 Şubat 2022 Pazar günü tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temel gıda ürünlerinde %8'den %1'e indirilen KDV oranlarından doğan fiyat güncellemelerini 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 11 bini aşkın mağazamızda sistemlerimize aktardık milletimize hayırlı olmasını dileriz. Münferit bazda olabilecek teknik aksaklıklar için şimdiden özür diler, gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz. Her zaman en kaliteli ürünleri en ucuz fiyatlarla müşterilerimize ulaştırma azmimizi tüm kararlılığımızla sürdüreceğimizi bilmenizi isteriz."

Denetimler başladı

Öte yandan gıda fiyatlarına yönelik denetimlere hız verildi. Denetimlerde ürünlerin etiket fiyatları ile kasadaki fiyatları karşılaştırıldı.

Yazar kasa kontrolü de yapan ekipler, fişlerdeki KDV oranının düşüp düşmediğini kontrol etti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş dün yaptığı açıklamada, denetimlerin yoğunlaştırılacağını ve KDV indirimini fiyata yansıtmayan marketlere en ağır cezaların verileceğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da BAE ziyareti öncesinde "Kurduğumuz denetim ekipleri ile bizim attığımız adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

İşte KDV indirimi olan ürünler

KDV indirimi olan ürünler şunlar olacak:

Pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri
Su
Çay
Şeker
Tuz
Sıvı ve katı yağlar
Kırmızı et
Beyaz et
Balık
Süt
Yoğurt
Peynir,

Zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.

Ayrıca, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler