,
#Emekli

Emekli 2025 ocak zammını bekliyor, rakamlar peş peşe geliyor!

Emekliler için beklenen ocak zammına ilişkin yeni rakamlar geldi. TÜİK’in enflasyon verileri, Merkez Bankasının beklentisi ve piyasa anketlerine göre, emeklilerin alacağı zam neredeyse belli oldu. Peki emekli ocak zammı ne kadar olacak? İşte son rakam ve tahminler…

Emekli 2025 ocak zammını bekliyor, rakamlar peş peşe geliyor!

Temmuz ayında hayal kırıklığına uğrayan ve gözünü ocak ayına dikmiş olan emekliler için yeni bir zam dönemi daha yaklaştı. TÜİK’in açıkladığı temmuz ve ağustos enflasyon rakamları belli olurken sene sonu enflasyon rakamlarına dair de tahminler gelmeye başladı.

EMEKLİ OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Ocak ayında yılın ikinci yarısında oluşacak enflasyona göre zam alacak olan emekliler ne kadar zam alacağını merak ederken, birçok kurum ve kuruluştan da Türkiye’nin sene sonu enflasyonuna dair tahminler gelmeye başladı. Bu tahminlerden yola çıkan uzmanlar ise, emeklinin alacağı ocak zammını şimdiden hesapladı. Peki emekli ocak zammı ne kadar olacak? İşte son tahminler…

MERKEZ BANKASI RAKAMLARINA GÖRE ZAM, YÜZDE 14’TEN AZ

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre belirlenecek emekli zammını şimdiden hesaplamaya başlamış olan uzmanlar, özellikle Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahminlerinden yola çıkıyor. Bu tahminlerden ilki olan ortalama enflasyon beklentisini yüzde 38’e koyan Merkez Bankası’ndan gelen bu rakama göre, emeklinin sene sonunda alacağı zam yüzde 10,64 oranında kalıyor. Uzmanların yine Merkez Bankası’ndan almış olduğu üst enflasyon beklentisi olan yüzde 42’ye göre de bir hesabı bulunuyor. Bu hesaba göre ise, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin ocak ayında alacağı zam yüzde 13,84 oranını görecek.

PİYASA ANKETLERİNE GÖRE ZAM YÜZDE 14’TE SEYREDİYOR

Gelelim ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne… Bu ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,31 olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu beklenti üzerinden yapmış oldukları hesaba göre zammın yüzde 14,89 oranında gerçekleşeceğini söylüyor. Reuters anketine göre yapılan hesapta emekli zam oranının yüzde 14,60 olacağını söyleyen uzman isimler, AA Finans’ın anketine göre ise, emekliyi yüzde 14,52'lik bir zammın beklediğini belirtiyor.
Emekli ocak zammını bekliyor, rakamlar peş peşe geliyor! Özellikle bir rakama dikkat!

EN YÜKSEK ZAM ORANI YÜZDE 19,77

Uzmanların bugünden yapmış olduğu son hesap ise, enflasyon beklentisini en yüksek seviyeye koran Finansal Kurumlar Birliği'nin anketine göre ortaya çıkmış bulunuyor. Bu ankete göre Türkiye’de sene sonu enflasyonu yüzde 49,39 olabilir. Bu tahmin üzerinden bir hesap yapan işin uzmanları, bu beklentinin gerçekleşmesi halinde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zammın yüzde 19,77 oranında olacağını söylüyor. Kesin zam rakamı ise ocak ayının ilk haftasında açıklanacak. Tüm bu rakamlar gösteriyor ki emekli yeni yılda da zam konusunda umduğunu bulamayacak. İktidarın 2024 için söylediği “emekli yılı” ise emekli için hüsrana dönüşmüş durumda.

TÜİK TEMMUZ VE AĞUSTOS ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI

Emekli fakrı zaruret içinde ay sonunu getiremezken bir darbe de TÜİK’in çok da inandırıcı olmayan enflasyon rakamlarından yiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, temmuz ayında enflasyon aylık yüzde 3,32 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklamasıyla birlikte, memur ve emekli zammında belirleyici olan 2 aylık enflasyon farkı da netleşti. TÜİK verilerine göre, aylık enflasyon temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos ayı için de 2,47 olarak açıklandı. TÜİK rakamlarına göre, Ocak 2025'teki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak.

Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler