BIST 100 9.758,15 %1.89 Dolar 34,05 %-0.07 Euro 37,93 %0.1 Altın Gram 2.817,21 %0.04 Brent Petrol 73,50 %-0.24 Bitcoin 60.083,00 %3.81
,

Vergi müfettişlerinden bakanlığa tepki

Vergi Müfettişleri Derneği, müfettişlerin saha çalışmaları kapsamındaki görevlerinde maddi açıdan mağduriyetler yaşadığını kaydetti. Açıklamada, harcırah tutarlarının yetersiz olduğu belirtilirken tasarruf tedbirleri gerekçesi ile turne mahallerine transferlerde taksi kullanımının kısıtlandığı kaydedildi.

Vergi müfettişlerinden bakanlığa tepki

Vergi Müfettişleri Derneği, son dönemde müfettişlerin yaşadığı maddi zorluklar ve harcırah düzenlemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dernek, vergide kayıtdışılıkla mücadelede kritik bir rol oynayan vergi müfettişlerinin, turne görevleri sırasında karşılaştığı mağduriyetlere dikkat çekti.

Özellikle harcırahların yetersizliği ve tasarruf tedbirleri kapsamında taksi kullanımının kısıtlanmasının, meslektaşların iş motivasyonunu ve mesleğin itibarını olumsuz etkilediği belirtildi.

Açıklamada "Mevcuttaki yetersiz harcırah tutarlarına bir de son dönemde tasarruf tedbirleri gerekçesi ile turne mahallerine transferlerde taksi kullanımının acil durumlarda gerçekleştirilmesi, aksi halde taksi kullanılmaması gibi ifade ve uygulamalar, meslektaş ve üyelerimizden bazılarına taksi ücretlerinin beyanının geri çekilmesinin istenildiği, ödenmesinin zorlaştırılması gibi durumların meydana geldiği görülmektedir" ifadelerine yer verildi.

8 SORU SORDULAR

"Vergi Müfettişleri Derneği olarak bu konudaki sorularımızı daha önce görüşmelerde aktardığımız gibi sizlerle paylaşmak istiyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada şu 8 soru sıralandı:

1- Tasarruf tedbirleri, Müfettişlerin taksi kullanımının kısıtlanması ile mi icra edilme noktasına gelmiştir?

2- Vergi Müfettişlerinin konaklama tutarlarının yetersiz kaldığı günümüzde, üzerine harcırah tutarı da eklenmiş olmasına karşın yine de konaklayacak otel bulunamadığı günlerde, taksi ücretinin de ödenmemesi noktasına gelinmesi mi vergi incelemelerini kaliteli hale getirecektir? Veyahut bu durum incelemelerin kalitesini, Müfettişlik mesleğinin itibarını zedelemeyecek midir

3- Şartların daha da iyileştirilmesinin gerektiği günümüzde, aksine Müfettişe taksi ile seyahat etmeyin denilerek mesleki motivasyona katkı sağlanacağı mı düşünülmektedir?

4- Müfettişin yaptığı işin önemini hiçbir şekilde göz önünde bulundurmadan alınan bu kararın, bir maddi külfeti daha Müfettişin üzerine yüklemek olduğu değerlendirilmektedir. Bu durum iş motivasyonunu düşürmeyecek midir?

5- Taksi kullanımı engellenmek istenen Müfettiş, zaten zorlu olan görev tanımına bir de turne mahalline valizi, bilgisayar çantası ve diğer eşyaları ile takım elbiseli bir şekilde uzun süreler harcayacağı toplu taşıma süreçlerini mi eklemelidir? Bu durum hakkaniyetli midir?

6- Müfettişten acil durumlarda taksi kullanması ve bunun da izahati istenilmektedir. Tam olarak acil durum nedir, acil durumdan kastedilen hangi durum ya da durumlardır?

7- Mesleğimizin, denetim mesleğinin ve denetim kültürünün hak ettiği konum adına hep birlikte çalışırken, maddi ve manevi tatmini sağlamak amaç iken bu tasarrufi karar ile mesleki saygınlığın ve çalışma kalitesinin de zedeleneceğinin farkında mıyız?

8- Son olarak, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığımızın teftiş, inceleme, soruşturma, denetim faaliyetlerinin hızlandığı, kayıt dışı ekonomi ile etkin şekilde mücadele edildiği, haksız rekabete yönelik çalışmaların hızlandığı günlerde bu karar turne görevlerine zarar vermeyecek midir?

'TURNE GÖREVLERİ DURMA NOKTASINA GELEBİLİR'

uygulamanın tekraren gözden geçirilmesini talep eden dernek,  aksi taktirde turne görevlerinin durma noktasına gelebileceğini ifade etti.

Konaklama ve harcırah tutarı sorununun kangren haline geldiği belirtilen açıklamada denetim harcırahının katsayılarının iki katına çıkarılmasını talep edildi.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler