Ipsos, “Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ)” raporunu açıkladı. Raporda, hanelerin hızlı tüketim harcamalarının nasıl bir seyir izlediği ele alındı.
Rapora göre, 2024 yılında hanelerin HTÜ harcamaları geçen yıla kıyasla yüzde 67 arttı. 2024 yılında haneler haftada yaklaşık 4, yıl boyunca da 219 defa alışverişe giderlerken, geçen seneye göre 17 kez daha fazla alışveriş yaptılar. Haneler her bir alışverişlerinde, geçen seneye göre yüzde 50 artışla 229 TL ödediler.
HER 100 TL’NİN 83 TL’Sİ GIDAYA!
Her 100 TL’sinin 83’ünü gıda ve içeceğe, 9 TL’sini kişisel bakım ürünlerine, 8 TL’sini ise ev bakım ürünlerine ayıran haneler, alışveriş tercihlerinde de indirim marketlerine yöneldi. Diğer alışveriş kanallarında sıklık 2-3 defa artarken indirim marketleri 11 defa artış ile sıklığın en çok arttığı kanal oldu.
Ortalama bir hane, her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 24 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.
KRİZ, İNDİRİM MARKETLERİNE YARIYOR!
Yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle haneler, alışveriş kanalı tercihlerinde indirim marketlerine daha fazla yöneldi. 2023’e kıyasla, indirim marketleri ortalamanın üzerinde büyüyerek yılı yaklaşık yüzde 36 pay ile kapattı. Diğer kanallarda sıklık 2-3 defa artarken indirim marketleri 11 defa artış ile sıklığın en çok arttığı kanal oldu.
ALIM MİKTARINDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ!
2024 yılında Türkiye’deki hanelere en çok ulaşan 20 kategorinin çoğunda alım miktarı arttı. Mutfağın demirbaşları grubunda yer almayan bisküviler, çikolata kaplamalar, cipsler, gazlı içecekler ve meyve suları bu sene haneler tarafından daha fazla miktarda satın alınırken çay, yoğurt, beyaz et, süt, bakliyat, makarna gibi temel gıda kategorilerinde miktar artışı görülmedi ya da çok sınırlı kaldı. Öte yandan ev bakım kategorilerindeki artış ve kağıt ürünlerdeki belirgin düşüş dikkat çekti.
Milli Gazete