,

Gıdada ve şeker sektöründe olağanüstü hal ilan edilmeli

Şeker-İş Sendikası’nın 60’ıncı kuruluş yıl dönümünde Genel Başkan İsa Gök, gazetecilerle bir araya geldi.

Gıdada ve şeker sektöründe olağanüstü hal ilan edilmeli

mehmet fahri özkan / milli gazete

Şeker-İş Sendikası İsa Gök, sendikanın, şeker sektörü, şeker fabrikalarının varlığına katkıda bulunabilmek amacıyla çalışmalara devam ettiğine dikkat çekti. Gök, “Türkiye’nin gıda ürünleri başta olmak üzere stratejik bir ürün olan şeker pancarı ve şeker sektöründe olağanüstü hâl ilan etmelidir” ifadelerini kullandı.

Şeker-İş Sendikası 60’ıncı kuruluş yıl dönümünü Ankara’da kutladı. 60’ıncı yıl dönümü kutlamasında konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, şeker sektöründe farklı bir dönemin yaşandığına dikkat çekerek, “Bugün geldiğimiz noktada özelleştirmeler sonrası birçok ürünün içerisinde yer aldığı ve çok sayıda etkenin birbirleriyle sürekli etkileşim içerisinde olduğu, şeker piyasasının tam anlamıyla dünya genelinde etkin olduğu bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Şeker sanayisinin Türkiye ekonomisi içerisinde belirgin bir ağırlığı olduğuna dikkat çeken Gök, şeker pancarının, işçisinden üreticisine, tüm tüketici kesimleri de ilgilendiren stratejik ve politik bir ürün olduğuna vurgu yaparak, “Açıkçası Türkiye, her zaman ifade ettiğimiz üzere başta gıda ürünleri olmak üzere stratejik bir ürün olan şeker pancarı ve şeker sektöründe ‘olağanüstü hâl’ ilan etmelidir. Özellikle özelleştirilen şeker fabrikalarının birçoğunda halen daha üretim bazlı sıkıntıların bulunduğunu da hatırlatmak istiyorum. Bugün dünya pancar şekeri üretiminde yüzde 6,6’lık pay ile pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olan Türkiye’nin şeker sektöründe dünyaya üstünlüğünü kabul ettirebilmesi için öncelikle sektördeki yapısal sorunları çözmesi, girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar gözetilerek prim ve destekleri artırması ve üreticilerini koruma altına alması gerekmektedir. Aksi takdirde ülkemiz bu gidişle şekerde üstünlüğünü kaybetmeye adaydır” diye konuştu.

“YYT SEKTÖRÜ İÇ PİYASADA KARTELLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEKTEDİR”

Şeker pancarının geleceği için üretiminin daha sağlıklı hale getirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Gök, YYT ithalatı sebebiyle pancarın mülteci konumuna düştüğünü belirterek, “Ne yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar ne de nişasta bazlı şekerler doğal pancar şekerinin alternatifi değildir. Bu tür tanımlamalar ülkemiz için milyonlarca istihdam ve katma değer yaratan şeker pancarı sektörünün istihdamı bile olmayan YYT’lere kurban edilmesi demektir. Bugün istihdamı bile olmayan ancak pancar şekerine şapka çıkartacak cinsten yüksek kâr marjı olan YYT sektörü, ülkemiz için milyonlarca dolar katma değer kaybı oluştururken, iç piyasada birtakım kartellerin ekmeğine yağ sürmektedir” dedi.

Konuşmanın ardından Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, programa katılan basın mensupları ile birlikte Şeker-İş Sendikası’nın 60’ıncı yıl dönümü için hazırlanan pastayı kesti.

İlişkili Haberler

Manşetler