Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamaların küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilediğini belirterek, "Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir" dedi.
2022 YILININ 3. ENFLASYON RAPORU SUNUMU GERÇEKLEŞTİ
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2022 yılının 3. enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Kavcıoğlu dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, son 10 günün çıkarıldığında dolar karşısında en az değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olduğunu belirtti.
"TÜRKİYE EKONOMİSİ 2004 YILINDAN BU YANA İLK DEFA VE ÜST ÜSTE CARİ FAZLA VERDİ"
Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Cari dengemizdeki iyileşme eğilimi devam etmektedir. Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir.
"MAKİNE-TEÇHİZAT YATIRIMLARI TARİHSEL OLARAK EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI"
Yatırım harcamaları sağlıklı ve sürdürülebilir olarak sağlıklı bir çerçevede devam etmektedir. Özellikle sanayi üretimi öncüsü olan makine teçizat yatırımları istikrarlı büyümeye işaret etmektedir. Makine-Teçhizat yatırımları 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla milli gelir içindeki payı %18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
İkinci çeyrekte iç talep yataya yakın seyrederken, sanayi üretimi dış talebin de etkisiyle gücünü korumuştur. Kapasite artışları son dönemde yatırım iştahı yüksek olan firmaların bulunduğu sektörlerde daha da belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Eğilimin yatırım malı üreten ve ihracatçı sektörler başta olmak üzere güçlendiğini gözlüyoruz.
"TURİZM SEKTÖRÜNÜN PERFORMANSI MEMNUNİYET VERİCİ"
Turizm sektörünün ilk 5 aydaki performansı memnuniyet vericidir. Seyahat gelirlerinde ulaşılan seviye 2019 yılını geçmiştir. Finansal istikrar açısından ticari kredilerdeki gelişimin uyumunu yakından takip etmekteyiz.Yatırımları ve üretim kapasitesini artıracak hedefli kredi kullanımı hedefli büyümeye ve cari işlemler dengesine olumlu katkı verecektir.
6 ay öncesine göre kredi artış miktarı 3,9 katına, 2021 tamamının ise 2,5 katına çıkmıştır. İkinci çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların neden olduğu arz kısıtları ve döviz kurları tüketici kurları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş, enflasyondaki artışın temel belirleyici olmuştur.
"TALEP KOŞULLARININ ENFLASYONA ETKİSİ GERİLEYECEK"
Enflasyonda talep koşullarının etkisi sınırlı. İmalat sanayi firmalarının siparişlerine yönelik anket verileri, kartla harcamalar göstergeleri ivme kaybına işaret etmektedir.
Talep koşullarının enflasyona katkısı daha da gerileyecek. 2.çeyrekte çıktığı açığı göstergelerinde yavaşlama gözlendi, 2.yarıda düşüş hızlanacak. Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı düşüşü hedeflemekteyiz. Gıda ve enerji dışı alanlardaki enflasyonun temel belirleyicileri dışsal faktörler ve döviz kuru. Politika bileşenlerini etkin bir şekilde kullanmaktayız.
"RESESYONDAN ETKİLENMEYECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE"
Dünyada ülkelerin yapısı itibarıyla tedbirlere karşılık resesyon süreci konuşuluyor, IMF tüm ülkelerde büyümeyi aşağı yönde güncelledi, Türkiye yukarı doğru güncellenen tek ülke konumunda.
Dünyaya entegre olmuş, serbest pazar ekonomisine sahip ülke olarak dünyadaki gelişmelerden etkilenmemiz mümkün değil. Ama bizim avantajlarımızın Türkiye iş adamlarının esnek yapısı, entegre olabilmesi ile, ihracatımızın potansiyel olarak daha da artmaya doğru kayıyor.
Dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye. Tüm dünya resesyondan etkilenecektir, ancak buna en az tepki verecek ülke Türkiye'dir. Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası.