BIST 100 9.351,21 %-3.25 Dolar 34,22 %0.04 Euro 37,88 %-0.6 Altın Gram 2.934,70 %1.34 Brent Petrol 75,01 %4.62 Bitcoin 61.643,99 %2.89
,

BIST100 sert düştü, altın-petrol fırladı!

Piyasalarda son dakika! ABD, İran'ın İsrail'e füze saldırısı hazırlığında olduğu uyarısında bulunmasının ardından jeopolitik tansiyon tavan yaptı. Gram altın Kapalıçarşı’da 3075 TL’ye yükseldi. Sert satışla tepki veren BİST100’de değer kaybı %3’ü aştı. Brent petrol %3’ün üzerinde artışla 73 doları geçti. Bitcoin ise 61 bin dolara kadar indi. Jeopolitik risklerin devamı halinde altın ve petrolde yükselişin sürebileceği, borsada ise baskının devam edebileceği uyarıları geliyor.

BIST100 sert düştü, altın-petrol fırladı!

Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerin de etkisiyle piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanıyor. Bugün ABD, İran'ın İsrail'e füze saldırısı hazırlığında olduğu uyarısında bulundu ve bunun 'ağır sonuçlar doğuracağını' bildirdi.

İsrail ordusu ise Güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine karşı "sınırlı, yerel" bir operasyon başlattığını ve savaşta yeni bir cephe açtığını söyledi. Operasyonun ne kadar süreceği konusunda ayrıntı verilmedi. Hizbullah'ın ikinci lideri Naim Kasım da İsrail'le savaşmaya devam edeceklerini belirterek, örgütün uzun bir savaşa hazır olduğunu söyledi.

ERDOĞAN'DAN UYARILAR

Öte yandan TBMM’nin yeni yasama yılının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da; İsrail’in ‘vadedilmiş topraklar’ hezeyanıyla hareket ettiğini, Filistin ve Lübnan'dan sonra Türkiye’nin de hedeflerinde olacağını söyledi.

Bütün bu açıklamalar, piyasalarda risk iştahını düşürerek sert hareketlere sebep oldu.

ALTIN YÜKSELDİ

Küresel piyasalarda ons altın fiyatı “güvenli liman” alımlarıyla birlikte yüzde 1’in de üzerinde yükselerek 2670 doları test etti. Kapalıçarşı’da gram altın satış fiyatı da 3075 TL’yi gördü.

İRAN'DAN FÜZE TEHDİDİ PETROLÜ ATEŞLEDİ!

Lübnan'ın karadan işgali ile Brent petrol fiyatı arz endişeleriyle birlikte %3’ü aşan oranda yükselerek 73 doları geçti.

Batı Teksas Ham Petrol (WTI) ise İran'ın İsrail'e füze fırlatma riskiyle sert yükselişe geçti. Gün içinde 67 dolardan işlem gören WTI saldırı tehdidinin ardından 71 dolara kadar yükseldi.

BITCOIN'DE SAVAŞ KORKUSU!

Ortadoğu'da tansiyonun yeniden yükselmesiyle kripto paralarda sert düşüş yaşandı. Amiral kripto para birimi Bitcoin, Lübnan'ın karadan işgaliyle 65 bin dolar seviyesinden 63 bin dolar seviyesine indi. İran'ın füzelerle İsrail'i vuracağına yönelik haberlerin ardından ise Bitcoin, 61 bin dolara kadar geri çekildi.

BİST100 SERT DÜŞTÜ

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi ise gelişmelere sert satışlarla tepki verdi. Endeks, kapanışa doğru yüzde 3’ün de üzerinde değer kaybıyla birlikte 9500 desteğinin altına sarktı. Banka hisselerinde değer kayıpları gün içerisinde yüzde 5 seviyesini aştı.

Analistler; jeopolitik risklerin düşmemesi halinde altın ve petrolde yükselişin sürebileceği, hisse senedi piyasalarında ise baskının devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler