,
#Asgari ücret

Asgari ücrette işçi ve işveren taleplerini sıraladı!

Türkiye’de 6 milyondan fazla çalışanı ilgi­lendiren asgari ücrette, gözler 2025 zammına çevrildi. %20-25 gibi oranlar te­laffuz edilirken, işçi sendikaları­nın temsilcileri adil ve kapsayıcı bir komisyon ku­rulmadığından şikâyet ederek, alanın sesine ku­lak verilmesini istiyor. İşveren kesimi ise asga­ri ücrette vergi vurgusu yapıyor.

Asgari ücrette işçi ve işveren taleplerini sıraladı!

Ferit PARLAK- Nurdoğan A. ERGÜN

İşçi sendikalarından ortak ses: Bütçedeki ‘kara delik’ asgari ücrete mâl edilmesin

Türkiye’de milyonlarca iş­çiyi ilgilendiren 2025 as­gari ücret görüşmeleri öncesinde ‘oran’ tartışmaları da alevlendi. Ücretin belirlenme­sinde ‘hedef enflasyon mu, yılso­nu enflasyonu mu’ dikkate alına­cak sorusu henüz cevap bulama­mışken, görüşmeler öncesinde IMF’nin % 25 oranında sınırlı bir asgari ücret artışı önermesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın da benzer bir orana işaret etmesi, asgari ücretteki artışın %20-25 ile sınırlı kalaca­ğı sinyallerini veriyor.

İşçi sendikaları ise Asgari Üc­ret Tespit Komisyonu’nun ada­letli ve kapsayıcı olmadığına ina­nıyor. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, tüm tarafların eşit bir şekilde yer aldığı bir komisyonun kurulması ve o komisyon tarafından tespit edilmesi gerekliliğine dikkat çe­kerken, Türkiye İşçi Sendikası Konfederasyonu (Türk-İş) Baş­kanı Ergün Atalay ise “Çalışanla­rın insan onuruna yakışır şekil­de yaşamasını istiyoruz” diyerek alanın sesine kulak verilmesini istedi.

Devrimci İşçi Sendikala­rı Konfederasyonu (DİSK) Ge­nel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sembolik bir üc­ret olmadığını belirterek, enf­lasyon altında bile isteye ezdiril­diğini söyledi. Kamu Emekçile­ri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak da asgari ücrete yapılacak zammın enflasyonu artırdığı gi­bi bir yaklaşım asla kabul etme­diklerini belirterek, “Bütçedeki kara deliğin nedeni asgari ücret değil” dedi.

Diğer ücretler için de belirleyici olacak

TCMB Başkanı Karahan, as­gari ücretin %25 civarında ar­tışının enflasyon görünümüyle uyumlu olduğu mesajını verdi. Ancak MB’nin asgari ücret üze­rinde bir yetkisi ve etkisi bulun­muyor. Açıklanacak ücret, asgari ücretliler kadar diğer ücretli ça­lışanlar için de bir gösterge ola­cak. Türkiye’de asgari ücretli ça­lışan sayısı yaklaşık 6 milyonun üzerinde. Toplam 15,9 milyon çalışanın %50’ye yakın bölümü asgari ücretli çalışıyor.

Mevcut durumda 17 bin 2 TL olan asga­ri ücret, TÜRK-İŞ’in eylül ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile­nin açlık sınırı olan 19 bin 830 TL’nin altında kalıyor. Yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 TL. Ekono­mistler, asgari ücret zam oran­larında gerçekleşen enflasyon oranlarının dikkate alınması ge­rekliliğine dikkat çekerken, iş dünyası vergisel düzenleme vur­gusu yapıyor. İşçi temsilcileri ise verilecek her oranın yetersiz ka­lacağına işaret ederek, “Türki­ye’de asgari ücret ortalama gelir haline getirilmemeli” vurgusu­nu yapıyor.

Zam senaryoları nasıl şekilleniyor?

IMF’nin Türkiye Şefi James Wals, Türkiye’nin asgari ücret artışlarından kaçınması uyarı­sını yaparak, ücret artışı yerine düşük gelirli ailelere nakit trans­ferleri yoluyla destek sağlaya­cak sosyal programlar önerisi getirdi. IMF Avrupa Dairesi Di­rektörü Alfred Kammer de Tür­kiye’deki enflasyonla bağlantılı sorunlardan birinin geçmiş enf­lasyon gelişmelerine dayalı as­gari ücret artışları olduğunu sa­vundu. Kammer’e göre, enflas­yonla mücadelede henüz istenen noktaya gelinmedi ve Türkiye sı­kı para politikasına devam etme­li.

Öte yandan piyasalarda asga­ri ücret için %25-30’luk bir zam oranı yüksek sesle konuşulmaya başlandı. İş dünyasındaki ağır­lıklı görüş asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılması yö­nünde. Muhalefet ise en az 30 bin TL olması gerektiğini belir­tiyor. Asgari ücret, geçen yıl ocak ayında %49,11 oranında zamla­narak 17 bin 2 TL’ye yükselmişti. 2025 Ocak ayında %25 zam yapı­lırsa yeni asgari ücret 21 bin 250 TL olacak. OVP enflasyon hedefi olan %41,5’lik zam yapılırsa 24 bin TL’yi aşacak.

OVP’deki 2025 enflasyon he­defi olan %17,5’lik zam gelirse as­gari ücret 19 bin 975 TL olacak. MB’nin %38’lik hedefi oranında bir zam artışı olursa asgari üc­ret 23 bin 460 TL’ye çıkacak. Pi­yasa beklentileri doğrultusunda %45’lik zam yapılırsa asgari üc­ret 24 bin 650 TL olacak. Kimi beklentiler de orandan öte yeni asgari ücretin 25 bin 500 TL ci­varında şekilleneceği yönünde.

Kaynak : Dünya Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler