,
#Asgari ücret

Asgari ücret 20 bin TL mi olacak?

Asgari ücrete yönelik Temmuz ayında ara zam olup olmayacağı yönünde tartışmalar devam ediyor. Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası mali disiplin gerekçesiyle ara zamma kapıları kapatmış görünürken, tabandan yükselen talepler konuyu AK Parti’nin gündemine taşıdı.

Asgari ücret 20 bin TL mi olacak?

Asgari ücrete yönelik Temmuz ayında ara zam olup olmayacağı yönünde tartışmalar devam ediyor. Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası mali disiplin gerekçesiyle ara zamma kapıları kapatmış görünürken, tabandan yükselen talepler konuyu AK Parti’nin gündemine taşıdı. Milli Gazete’nin ulaştığı kulislere göre, parti içindeki rüzgâr ara zam verilmesinden yana eserken, önümüzdeki günlerde Mehmet Şimşek ve ekibine yönelik ikna turları yapılması bekleniyor. Bayram sonrası ara zam trafiğinin hareketlenmesi ve zam oranının da yüzde 18 civarında olması bekleniyor.

Temmuz ayı yaklaşırken, memur ve emeklilere yapılacak zam gündemin üst sıralarına yükseldi. 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranı memur ve emeklilere yapılacak zammı belirleyecek.

Tahminlere göre, memurlara yüzde 20, emeklilere ise 25 oranında zam yapılması bekleniyor. Temmuz ayını sadece memur ve emekliler de iple çekmiyor. Milyonlarca asgari ücretli de artan enflasyon karşısında kuşa dönen ücretlerine yönelik ara zam yapılıp yapılmayacağını büyük bir merakla bekliyor.

Önceki yılın Aralık ayında asgari ücrete yapılan zam sonrası, iktidar kanadı Temmuz ayında ara zammın yapılmayacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te, yaptığı açıklamalarda mali disiplin kapsamında ara zamma sıcak bakmadığını defalarca dile getirmişti.

ARA ZAM TALEBİ AK PARTİ’DE YANKI BULDU

Ancak son dönemlerde hem işçilerin, hem sendikaların hem de TÜSİAD ve MÜSİAD gibi işverenlerin oluşturduğu platformlardan da piyasaların hareketlenmesi için ara zam talepleri gelmeye başladı. Öyle ki Milli Gazete’nin ulaştığı kulis bilgilerine göre, 31 Mart yerel seçimlerinde oy oranlarında yaşanan düşüşün nedeni olarak ekonomiyi birinci sırada gören AK Parti Genel Merkezi’nde de rüzgar ara zamdan yana esmeye başladı.

ERDOĞAN VE ŞİMŞEK EKİBİ İKNA EDİLMEYE ÇALIŞILACAK

Ara zammın yapılmasını isteyen iktidar kurmayları, konuyu önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taşıyacaklar. Kurmaylar, Erdoğan’a uygulanan mali disiplin politikasının en azından toplum nezdinde destek görmesi için asgari ücretlilerin ve emeklilerin ekonomik yönden rahatlatılması ara zam gerekliliğini savunacaklar.

YÜZDE 18 ORANINDA ARA ZAM ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Kulisler, Erdoğan’ın onayı sonrası Şimşek ve ekibinin de ikna edilmelerin de bir zorlukla karşılaşılmayacağını belirtirken, konu ile ilgili adımların bayram sonrası atılacağına işaret ediyor. Ara zammın oranı ile ilgili de dikkat çeken kulislere ulaşıldı. Buna göre, Orta Vadeli Program’da hedeflenen yılın ilk altı ayı enflasyon oranı yani yüzde 36 temel alınacak. Ara zam olduğu için de bu rakamın yarısı yani yüzde 18 oranı üzerinde çalışma yürütülecek.

Ahmet SESLİ / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler