En eski coinler dendiği zaman pek çok kişinin aklına BTC gelir. Bilindiği gibi Bitcoin fiyatı sabit olmayıp borsada gün içerisinde değişiklikler göstermektedir. Her ne kadar “kripto para” dendiğinde akıllara gelen ilk birim olsa da tek değildir.
Zaman zaman yükselişler ve düşmeler gösteren Bitcoin fiyatı aynı zamanda rakiplere de sahiptir. Bunlardan bazıları,
- Ethereum
- Ripple
- IOTA
- Dash
- Litecoin
Şeklindedir. Ancak bunların dışında farklı birimler de ayrıca yer almaktadır. Bunlara Binance gibi borsalar üzerinden Bitcoin fiyatı gibi takipleri yapılabilmekte veya alım & satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Yazımız sizi Bitcoin ve bunun alternatifi olan coinler üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir öneri değildir.
Ethereum
Ethereum, Bitcoin gibi blok zincir (blockchain) teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir platformdur. 2014 yılında Vitalik Buterin tarafından oluşturulan Ethereum, dijital para birimlerini daha da merkezi olmayan bir yapıya taşımak amacıyla hayata geçirilmiştir.
Ethereum açık ve merkezi olmayan bir yazılım platformudur. Bu platform para transferi ücretlerini ödemek ve bu tür işlemleri gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Tıpkı Bitcoin fiyatı gibi bu da günden güne farklılıklar gösterebilmektedir. Dolayısıyla eğer kripto para birimlerine ilginiz varsa yakından düzenli takip gerektirmektedir.
Ripple
Ripple coin çeşitleri nelerdir sorusu için verilebilecek yanıtlardan bir diğeridir. Bitcoin geliştiricileri tarafından daha önce 2012 yılında Kaliforniya'da kurulan Ripple günümüzde en çok bilinen kripto para birimleri arasındadır.
Bunun yanı sıra birim, birçok banka tarafından ödeme ve para transfer sistemi olarak da kullanılmaktadır. Ripple Bitcoin'den farklı olarak, herhangi bir para biriminin transfer edilebileceği ya da ticaretinin yapılabileceği bir sistemdir.
Ripple fiyatı ya da Bitcoin fiyatı gibi kripto birimlerin anlık ne kadar olduğunu görmek istiyorsanız, bu konuda Binance borsalar devreye girerek size çözüm sunmaktadır.
IOTA
IOTA dijital para birimi sektörünün aktörlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Blok zinciri ağına dayanmayan IOTA, Tangle olarak adlandırılan alternatif bir dağıtılmış hesap sistemine kuruludur. Microsoft, Fujitsu ve diğer çeşitli şirketlerle iş birliği yapan bu yeni dijital para birimi, 'Nesnelerin İnterneti' alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlamaktadır.
2014 yılı Eylül ayında başlatılan ve 2016 yılında resmi olarak faaliyete geçen IOTA projesi, dört kurucu ortak tarafından hayata geçirilmiştir. Ne var ki 2019 yılında, projenin kurucu ortaklarından birinin danışman olarak görevine devam ettiği bir dönüşüm süreci yaşanmıştır.
Dash
En eski coinler arasında olan Dash, söz konusu ismine kavuşmadan önce Ocak 2014 tarihinde XCoin yani XCO ile piyasaya sürülmüştür. Ardından da “Darkcoin” olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde ise Dijital Paradan esinlenerek Dash ismiyle piyasaya sürülmüştür.
Dash, rakiplerinden ayrılan özellikleri arasında gizliliğe verdiği önem ve para transferlerini anonimleştirmesi yer almaktadır. Bitcoin fiyatı gibi Dash coin’in fiyatı da borsalar aracılığıyla yapılabilmektedir.
Dash ile Bitcoin arasındaki temel fark, kripto para madenciliği için kullanılan algoritmada yatmaktadır. Dash, X11 algoritmasını kullanarak Proof of Stake algoritmasının bir türevi olan bir madencilik yöntemi benimsemektedir. Aynı zamanda Conjoin mixing yöntemini de kullanarak işlemleri karıştırarak ve Blockchain'de gizliliği sağlamaya yönelik bir özellik sunar. Öte yandan, Bitcoin madenciliği için Proof of Work algoritması kullanmaktadır.
Ayrıca bu iki kripto para birimi arasında başka bir fark daha bulunmaktadır. Her iki kripto para birimi de işlemleri işleme koymak için farklı sistemlere sahiptir.
Litecoin
Kripto para dünyasında en eski coinler zaman zaman bir merak konusu oluşturabilmektedir. Zira BTC’nin tanıtılması ardından, kısa sürede piyasaya sürülen pek çok alternatif vardır. Litecoin de onlardan bir tanesidir.
Bir Google çalışanının çabalarıyla hayata geçirilen Litecoin, altın rengine kıyasla gümüş olarak anılmaktadır. Bu benzetme, Litecoin'in daha ucuz ve daha erişilebilir bir alternatif olmasından kaynaklanmaktadır. Litecoin, 2011 yılında Bitcoin'den daha hızlı işlemler yapabilen bir sistem olarak kurulmuştur.
Litecoin, Bitcoin'in açık kaynak kodlu yazılımından ilham alınarak geliştirilmiş olup farklı bir algoritma kullanmaktadır. Bu algoritma sayesinde madencilik işlemleri daha kolay hale getirilirken aynı zamanda sistem gereksinimleri de asgari düzeyde tutulmaktadır. Litecoin fiyatı da Bitcoin fiyatı konusunda olduğu gibi Binance dahi pek çok borsada listelenmektedir.