,

Aktif büyüklüğüne göre en büyük ilk 10 banka

Bankalar 2022 yılı solo bilançolarını açıklamasıyla aktif büyüklüleri de belli oldu. Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye’deki en büyük banka Ziraat Bankası’dır.

Aktif büyüklüğüne göre en büyük ilk 10 banka

Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu.

Sektörün en yüksek ikinci aktifine sahip banka VakıfBank oldu. VakıfBank’ın, aktif büyüklüğü 2021 yıl sonuna göre yüzde 67’lik artışla 1 trilyon 681 milyar liraya taşıdı.

İş Bankası ise 1 trilyon 408 milyar liralık aktifle sektörün üçüncü büyük bankası olurken, özel bankalar arasında ise ilk sırada yer aldı. İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 2021 yılı sonuna göre yüzde 52 arttı. Özel bankalar arasında ikinciliği Garanti BBVA, üçüncülüğü Yapı Kredi almıştır.

Halkbank 1 trilyon 392 milyar liralık aktif büyüklükle 4’üncü sırada yer aldı. Halkbank’ı 1 trilyon 152 milyar lira ile Garanti BBVA, 1 trilyon 108 milyar lirayla Yapı Kredi, 1 trilyon 75 milyar lirayla Akbank izledi. Böylelikle 2021 yıl sonuna göre karşılaştırdığımızda Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan sonra İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi bankası ve Akbank aktif büyüklüğü 1 trilyon lirayı aşan bankalar olmuştur.

2022 yılında oransal olarak aktif büyüklüğü en fazla artan bankalar ise yüzde 159 artışla Emlak Katılım Bankası olurken ikinciliği yüzde 117 artışla Ziraat Katılım Bankası üçüncülüğü yüzde 87 artışla Vakıf Katılım Bankası, dördüncülüğü ise yüzde 70 artışla Denizbank almıştır.

Katılım Bankaları arasında aktif büyüklüğü en büyük banka Kuveyt Türk’tür. Ülkemizde mevcut 6 katılım bankası arasında yer alan Kuveyt Türk aktif büyüklük açısından ilk 10 banka arasına girmiştir.

Not: Rakamlar yuvarlanarak alınmıştır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler