Yapay zekâ ortaokulda ders olarak okutulacak
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneğinin başlattığı “Yapay Zekâ Yıldızları” projesi birinci yılını tamamladı. Projeyle ortaokul ve lise öğrencisi 36 bin kişiye ulaşılırken, her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı.

Projenin yeni döneminde ise 81 ilde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, yapay zekâ, geleceğin dijital teknolojileri arasında kritik rol oynayacağını belirterek “Yapay Zekâ Yıldızları projesiyle amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. 12 ilde yürüttüğümüz projenin ilk yılında hedefimizin de üzerine çıkarak toplam 36 bini aşkın öğrenciye ulaştık. Projeye katılan 744 öğrenciyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, ilk yılda öğrencilerin yüzde 85’i yapay zekânın ne olduğunu tanımlayabilmeye başladı, yüzde 79,5’i eğitimi çok yararlı ve öğretici buldu, yüzde 64,2’si ise öğrendiklerini hemen kullanmaya başladı” dedi.
Yapay zekânın okullarda ders olarak okutulacağı müjdesini de veren Süel “Talim ve Terbiye Kurulu yapay zekânın seçmeli ders olarak okutulmasına onay verdi. Ortaokul 7. ve 8. sınıflarda 72 saat yapay zekâ dersi verilecek” diye konuştu.
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ise proje kapsamında Yapay Zekâ Startup Studio ile lise öğrencilerine yönelik inkübasyon programı başlatacaklarını duyurdu. Caldu “Toplam 3 ay sürecek programda, 20 girişim eğitim programı, 10 girişim hızlandırıcı program ve 5 girişim demo günü düzenlenecek. Yarışmayı dereceyle bitiren girişim adayları, her yıl Cenevre’de yapılan AI for Good etkinliğine katılacak. Proje kapsamında yarışmayı tamamlayan 20 girişim de Entrepreneurship World Cup global yarışmalarına doğrudan başvurabilecek” ifadelerini kullandı.
Ömer TEMÜR