Üniversite ve bölümlerin plansızca açılması, eğitimin kalitesi konusunda büyük tartışmalara neden oluyor. Bu plansızlık birçok meslek alanı eğitiminde sorunlara da davetiye çıkarırken, bunların başında psikoloji bölümü geliyor.
PLANSIZLIK, EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Son yıllarda özellikle neredeyse bütün vakıf üniversiteleri bünyesinde psikoloji bölümü açılması, mesleğin geleceğin konusunda endişelere neden oluyor. Türk Psikologlar Derneği, çok sayıda psikoloji bölümü açılması lisans eğitimin niteliğini düşürdüğüne dikkat çekerek, öğretim üyelerinin aşırı ders yükü nedeniyle araştırma yapamaz hale geldiğini vurguladı.
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR
Psikoloji eğitimindeki bir diğer sorun ise yüksek lisans programları için yüksek rakamlar oldu. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, meslek hayatlarına klinik psikiyatri alanında devam etmek için yüksek lisans yapmak zorunda. Ancak devlet üniversitelerinde programların yetersizliği mezunları vakıf üniversitelerine yöneltirken, orada istenen yüksek rakamlar ise nedeniyle mezunlar kapıdan dönmek zorunda kalıyor.
“DEVLETTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ARTIRILMALI”
Eğitimde eşitsizliği derinleştiren bu durum ile ilgili gazetemize konuşan Türk Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Çelik, YÖK ve üniversitelerin iş birliği içinde devlet üniversitelerinde klinik psikoloji yüksek lisansı başta olmak üzere tüm psikoloji yüksek lisans programlarının sayısının artıracak çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Milli Gazete