Aday öğretmenlik, kariyer basamaklarında yükselme ve ek gösterge düzenlemesini içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM Genel Kurulunda dün gece kabul edildi. Kanunun tam metni için tıklayınız.
Genel Kurulda kabul edilen Kanun, önce Cumhurbaşkanlığına onaya gönderilecek, onay sonrasında Resmi Gazetede yayımlanacak.
Bu süreç tamamlandıktan sonra ise yönetmeliklerin çıkması beklenecek.
İlk yönetmelik: Kimler öğretmen olabilecek?
Öğretmenliğe hangi bölüm mezunlarının atanabileceği şuan için Talim Terbiye Kurulu Kararıyla belirlenmektedir. Gazetememur olarak kanun teklifinde yaptığımız incelemeye göre, kanun teklifinde yer alan "yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma" ifadesinden dolayı, hangi bölüm mezunlarının atanabileceğini gösteren bir yönetmelik çıkarılacaktır.
İkinci yönetmelik: Aday öğretmen yetiştirme programı
Öğretmen adaylarının adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecektir.
Üçüncü yönetmelik: Kariyer basamaklarında yükselme
Öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarında nasıl ilerleme yapılacağının usul ve esaslarını gösteren bir yönetmelikle çıkarılacak
Milli Eğitim Bakanlığı 2005 yılında "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği"ni çıkarmıştı. Bu yönetmelik mevzuatta yer alsa da uygulanmamaktadır. Muhtemelen ya bu yönetmelik güncellenecek, ya da yeni bir yönetmelik çıkarılacaktır.
Yönetmelikler çıktıktan sonra ise uzman öğretmenlik eğitim programı hazırlanacak ve sonrasında sınav yapılması için duyuru beklenecektir.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer diğer bakanlardan yapı olarak farklı görünmektedir. Dediğini yapabilmektedir. 2021 yılında anasınıflarının açılması ve okullara kütüphane yapılması, onun hızlı karar aldığının işaretleridir. Gazetememur.com olarak bu süreçlerin hızlıca yürürlüğe konulacağını düşünüyoruz.