,

Doktora bursları enflasyon karşısında eridi

YÖK tarafından başlatılan ve 100 tematik alanda 2 bin doktoralı birey yetiştirmeyi hedefleyen program kapsamında verilen burslar yüksek enflasyon karşısında eridi. İlk olarak asgari ücretin üzerinde verilmeye başlanan burs, zaman içerisinde asgari ücretin yarısının da altında kaldı.

Doktora bursları enflasyon karşısında eridi

2016 yılında Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan ve 100 tematik alanda 2 bin doktoralı birey yetiştirmeyi hedefleyen burs programı bursiyerleri mağdur etti. Asgari ücretin üzerinde verilmeye başlanan burs, zaman içerisinde asgari ücretin yarısının altında kaldı.

Verilen burslar yüksek enflasyon karşısında eridi. 2020 yılında 2 bin 324 lira olan asgari ücrete karşın 2 bin 600 lira olarak ödenen burs, bugün 8 bin 500 lira tutarındaki asgari ücrete karşın 3 bin 825 lira olarak ödeniyor. Şubat ayında zamlanacağı iddia edilen bursa dair henüz bir açıklama yapılmadı. Bursiyerler, artan hayat pahalılığı ve kiralar karşısında bilimsel araştırmaya teşvik edecek fonların verilmediğini söyledi. Başka bir yerde sigortalı çalışma halinde ise burs kesiliyor.

Burs programının kabulü kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmamak, devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadro veya pozisyonlarında çalışmamak gibi şartlar yer alıyordu. Tüm bu gereklilikler kapsamında burs programına dâhil olan birçok doktora öğrencisi doktora eğitimine başlamış veya halen devam ediyor. Ancak gelirleri yetmiyor.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

YÖK tarafından doktora programlarına kayıtlı öğrencilere verilecek burslara ilişkin yönetmelikte bursun en fazla yüzde 50 oranında artırılabileceği şu ifadelerle belirtiliyor: "100/2000 Doktora Burs Programı kapsamında verilecek aylık burs tutarı, 3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre doktora öğrencilerine ödenmekte olan aylık burs tutarının yüzde 50 artırımlı tutarını geçmemek üzere YÖK Yürütme Kurulunca belirlenir."

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Sibel Özdemir, 100/2000 doktora programı mağdurları için kanun teklifi verdi. Teklifte, "100/2000 YÖK Doktora Bursu Programı’nda olanlara ödenen burs miktarının artırılması, sigortalarının yapılması ve mezuniyetleri sonrasında doktor öğretim üyesi kadrolarına atanmalarında öncelik tanınması konusunda gerekli yasal değişikliklerin yapılması amaçlanmaktadır" denildi.

BİRGÜN

İlişkili Haberler

Manşetler