Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi 31 Aralık 2021 tarihinde TBMM'ye sunuldu.
Aynı zamanda bir eğitimci olan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Öğretmenlik Meslek Kanununu eleştirirken Almanya merkezili dw.com.tr ye şunlası söylemiştir:
"Uzman öğretmen olabilmek için 10 yıl öğretmenlik yapacaksın, sonra 180 saat ders alacaksın, sınava gireceksin, sınavda başarılı olursan tekrar mülakata gireceksin. Mülakatta da başarılı olursan yani TÜGVA'dan ya da TÜRGEV'den referans yazısı getirirsen uzman öğretmen olacaksın."
Peki Öğretmenlik Meslek Kanununda mülakat var mı?
Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi için tıklayınız. ogretmenler/ogretmenlik-meslek-kanunu-teklifini-yayimliyoruz
Kanun teklifinin 6. maddesi şu şekildedir:
"Öğretmenlik kariyer basamakları
MADDE 6- (1) Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.
(2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.
(3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur."
Uzman öğretmenlikte ve baş öğretmenlikte sözlü sınav yok!
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'nın belirtmiş olduğu sözlü sınav Kanunda yer almamaktadır. Kanunda yer almayan düzenlemenin yönetmelikte yer alması mümkün değildir. Uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlikte sadece yazılı sınav olacaktır.