BIST 100 9.602,17 %-2,09 Dolar 36,42 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,41 %-2,68 Bitcoin 96.287,99 %1,01
,

Bakan Tekin, Türkçe derslerine ilişkin değerlendirme yaptı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni"ne katıldı.

Bakan Tekin, Türkçe derslerine ilişkin değerlendirme yaptı

Bakan Tekin törende yaptığı konuşmada, bugün imam hatip okullarının yeniden açıldığı tarih olan 17 Ekim 1951'in üzerinden 70 yılı aşkın süre geçtiğini ifade etti.

"Önce gençlerimizin ana dilini, ana dil becerilerini geliştirmelerini arzu ediyoruz"

Bakan Tekin, Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerine ilişkin düzenlemeyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
 
Türkiye'de sokağa çıkılıp sorulduğunda herkesin "Biz yabancı dil eğitimini veremiyoruz." ifadesini kullanacağını belirten Tekin, lisans dâhil 16 yıllık eğitim sürecinde alınan yabancı dil eğitimine karşın iki kelime konuşulamadığı üzerine yapılan eleştirileri hatırlattı.
 
Yusuf Tekin, "Çok doğru. Biz de şöyle düşünüyoruz, acaba bizim gençlerimiz ortalama kaç kelimeyle konuşuyor, yabancı dili kaç kelimeyle konuşmasını bekliyoruz? Ortalama gündelik dilde 100 kelime civarında bir kelime haznesiyle konuşan bir çocuğun 300-500 kelime haznesiyle yabancı dille konuşmasını beklemek doğru mu? Dolayısıyla önce çocuklarımızın, gençlerimizin ana dilini, ana dil becerilerini geliştirmelerini arzu ediyoruz. Sizin için de bunu istiyoruz." diye konuştu.
 
Bunun hayata geçirilmesi hâlinde sadece yabancı dil derslerinin değil, onun dışındaki bütün derslerin daha kolay anlaşılacağına işaret eden Tekin, yarışma sınavlarında ana dil becerileri güçlü olanların daha başarılı olacağını, iş sınavlarında, mülakatlarda ana dil becerilerinin güçlü olmasının çok ciddi katkılar vereceğini söyledi.

- "Öğrenciler en çok paragraf yani okuduğunu anlama sorularında zorlanıyor"

Bakan Tekin, Türkçe derslerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"ALES, YKS ve LGS gibi sınavlarda öğrencilerin en çok zorlandığı sorular, paragraf yani okuduğunu anlama üzerine yapılan sorular. Dolayısıyla biz size böyle bir katkıda daha bulunmak istiyoruz. Gerek okullarınızı bitirdikten, iş hayatınıza başladıktan sonra ve gerekse de gündelik hayatınızda gençlerimizin en çok kullandıkları kavramlardan biri 'Beni anlamıyorsunuz.', 'Beni kimse anlamıyor.' O zaman geri dönelim. Belki de kendini ifade edemiyorsundur. Biz size şimdi diyoruz ki hayattaki her türlü mücadelenizde kendinizi rahatça ifade edebilesiniz diye ana dil becerilerinizi geliştirmek istiyoruz."
 
Bakan Tekin, bu tür kararları alırken öğrencilerin geleceklerinde daha mutlu, daha başarılı olmalarını, güzel şeylerle karşı karşıya kalmalarını istediklerini belirterek, "Sizi sizden çok düşündüğümüz için sizin belki biraz rahatsız olduğunuz bu tür kararlarımızı alıyoruz. İnanın, birkaç yıl sonra bize dua edeceksiniz." dedi.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler