BIST 100 9.602,14 %-2,09 Dolar 36,41 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,11 %0,27 Brent Petrol 74,42 %-2,68 Bitcoin 96.362,01 %1,09
,

Açık öğretim daha çok üçüncü dünya ülkelerinde kullanılıyor

MEB yeni döneme ilişkin kararlarında açık öğretime geçişlere yönelik ‘zorlaştırıcı’ kararlar alırken, Bakanlık tarafından açıklanan ‘Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2022-2023’ verilerine göre, ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerin yüzde 11,7’si Açık öğretimde eğitim görmeye devam ediyor.

Açık öğretim daha çok üçüncü dünya ülkelerinde kullanılıyor

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan, açık öğretim sistemlerinin daha çok geri kalmış ülkelerde uygulandığının altını çizerek, “Açık liseye kayış eğitimin yapı ve işleyişinde sorun olduğunu gösterir. Bakanlığın zorlaştırma kararı doğru ama bunu bir sistem bütünlüğü içerisinde alınmalı” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde bir dizi değişikliğe gitti. Yeni MEB Bakanı Yusuf Tekin’in göreve başlamasının ardından gerçekleştirilen birçok düzenleme varken başta liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlenmesi, sınıf tekrarı uygulamasının yeniden getirilmesi ve açık öğretime geçişlerin daha da zorlaştırılması gibi yeni adımlar atıldı. Bu kararların üzerine Bakanlık tarafından açıklanan ‘Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2022-2023’ verileri ise dikkat çekti. Verilere göre, ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerin yüzde 11,7’si açık öğretimde eğitim görmeye devam ediyor. Uzmanlar ise sistem düzenleme çağrısında bulundu.

BİR YILDA 600 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ AÇIKÖĞRETİME GEÇTİ

MEB tarafından açıklanan ‘Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2022-2023’ verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 19 milyon 904 bin 679 öğrenci eğitim alırken, Bu öğrencilerin 2 milyon 346 bin 654'ü yani yüzde 11,7'si açık öğretimde okuyor. Önceki eğitim yılında bu rakam 1 milyon 738 bin 198 iken bir yıl içinde 608 bin 456 öğrencinin daha açık öğretime geçtiği görülüyor. Bu öğrencilerin 337 bin 174'ü ortaokulda, 2 milyon 9 bin 480'i ise lise kademesinde okuduğu belirtildi.

AÇIK ÖĞRETİM DAHA ÇOK ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNDE KULLANILIYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan, açık öğretim eğitim sisteminin geri kalmış ülkelerde var olduğuna dikkat çekerek, “Açık öğretim daha çok üçüncü dünya ülkelerinde okul, öğretmen, kaynak yoksa onu karşılamak için var olan bir sistem.  Ortada lise, ortaokul yoksa, sınıflar kalabalık ise o halde tercihe bırakabilirsiniz. Açık liseye kayış eğitimin yapı ve işleyişinde sorun olduğunu gösterir” dedi.

GEÇMİŞTE EKONOMİK SORUNLAR KAYNAKLI ŞİMDİ İSE SİSTEM KAYNAKLI TERCİH EDİLİYOR

Yayınlanan verilerde çocukların neden açık öğretime geçtiğine ilişkin olarak bir verinin yer almadığına dikkat çeken Turan, geçmişte yapılan araştırmaları hatırlatarak, “2001 yılında yapılan bir araştırmada öğrencilerin açık öğretime geçişi daha çok ekonomik koşullardan dolayı idi. Şimdi ise sistem kaynaklı bu tercih ediliyor. Bakanlığın geçişleri zorlaştırma kararı doğru ama bunu bir sistem bütünlüğü içerisinde alınmalı” ifadelerini kullandı.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler