,

Türkiye’deki kanser vakalarında alarm

Çağın hastalığı kansere yakalanan insan sayısı dünyada her yıl 20 milyon artıyor. Türkiye’de ise 240 bin kişi kansere yakalanıyor. 1-7 Nisan Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla güncel istatistikleri paylaşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de kanserle yaşayan 700 bine yakın kişinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’deki kanser vakalarında alarm

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi de olan, Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Kutluk, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya geneli kanser istatistiklerini paylaştı. Kutluk, her yıl dünyada 20 milyon, Türkiye’de ise 240 bin kişinin kansere yakalandığını bildirdi. Dünyada kanser istatistikleriyle ilgili en güncel bilgi olan, 2022 yılı verilerinin yeni yayımlandığını belirten Kutluk, “Dünyada her yıl kansere yakalanan yaklaşık 20 milyon kişiden 10 milyonu hayatını kaybediyor ancak 10 milyon kişi de kurtarılıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında kanserden kurtarılan kişi sayısı her yıl artıyor.” ifadesini kullandı.

Dünyada şu anda kanseri atlatan ve kanser tanısı alan toplam 53 milyon kişinin bulunduğunu aktaran Kutluk, “Türkiye’de ise 2020’de her yıl yaklaşık 230 bin kişi kansere yakalanırken, 2022 itibarıyla yılda 240 bin kişinin kanser olduğu biliniyor. Maalesef bu hastaların da yaklaşık 130 bini kaybediliyor” dedi.

Kutluk, ayrıca “DSÖ, 2045 yılında dünyada 32 milyon kişinin kansere yakalanacağını ve şu an yılda 10 milyon olan kanser kaynaklı ölümlerin 17 milyona çıkacağını öngörüyor. Türkiye’de ise kanser vakalarının 2045’te 420 bine, kanserden ölümlerin ise 256 bine ulaşacağını biliyoruz” açıklamasında bulundu.

Medicana Ataköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güngören ise Ulusal Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada onkoloji hastalarında kalp sağlığının önemini vurguladı. Aydın, “Araştırmalar, kanser hastalarının yüzde 20’sinin kalple ilgili sorun yaşayabileceğini gösteriyor. Kalple ilgili yan etkiler, kemoterapi alındığı dönemde saatler içerisinde görülebileceği gibi, kemoterapi sonrası haftalar veya aylar içinde de ortaya çıkabilir. Fakat kemoterapi öncesi kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak riskli hastalar belirlenebilir” dedi.

Saygı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zeki Aydın da “Kanser, sadece sağlık sorunlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda maddi ve manevi açıdan uzun süreli bir mücadeleyi de gerektirir” diyerek, belirli kanser türlerinde erken teşhis için düzenli tarama testlerinin yapılmasının önemini vurguladı.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler