BIST 100 9.856,60 %0.84 Dolar 34,07 %0.1 Euro 38,09 %0.51 Altın Gram 2.822,87 %0.71 Brent Petrol 74,36 %0.99 Bitcoin 61.946,98 %2.56
,

Penis Kanseri Nedir? Penis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Nadir görülen bir tür kanser olan penis kanseri, peniste bulunan hücrelerde başlar. Kanser hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesinin bir sonucu olan kanserin teşhisi erken dönemlerde konulabilir.

Penis Kanseri Nedir? Penis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Nadir görülen bir tür kanser olan penis kanseri, peniste bulunan hücrelerde başlar. Kanser hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesinin bir sonucu olan kanserin teşhisi erken dönemlerde konulabilir. Erken tedavi, kanserin tedavi edilebilmesi açısından son derece önemlidir. Kanserin ileri seviyelerde teşhis edilmesi, çok daha olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Penis Kanseri Nedir?

Penis kanseri, Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da teşhis edilebilen bir kanser türüdür. Penis hücrelerinde başlayan kanserin %95’i skuamöz hücreli karsinomdur. Bu nedenle genellikle kanser, penisin skuamöz hücrelerde başlar. Penis dokusunda bulunan normal hücreler, anormal bir şekilde büyüme eğilimi gösterir. Doğru yöntemlerle tedaviye başlanması, özellikle erken dönemde kanserin tedavi edilebilmesini olanaklı hale getirir. Tedavi sonrasında hastanın yaşam kalitesinin arttırılabilmesi için çeşitli destekleyici tedaviler gerçekleştirilebilir. Sigara içmemek, düzenli doktor muayenesine gitmek; bunlardan birkaçıdır.

Penis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Penis kanserinde belirtiler, kanserin anlaşılabilmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle belirtilerin dikkate alınması gerekir. Kanserle ilişkilendirilen semptomlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Küçük yumrular
  • İyileşmeyen açık yara
  • Penis derisinde değişiklik meydana gelmesi
  • Sünnet derisi altında kanamanın oluşması
  • Ağrılı ya da ağrısız siğil benzeri büyüme ya da lezyon
  • Kırmızımsı döküntü
  • Kanserin yayılması durumunda kasıkta şişmiş lenf düğümlerinin görülmesi
  • Sünnet derisinin alt bölgesinde kalıcı ve kokulu akıntı
  • Düz, mavimsi-kahverengi büyüme

Belirtilen semptomların her biri, kanseri düşündürebilir. Bu nedenle semptomlardan birkaçını bile görmeniz durumunda doktor kontrolüne gitmeniz oldukça önemlidir.

Penis Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Penis kanserinde uygun tedavi öncesinde kanser teşhisinin doğru bir şekilde konulmuş olması gerekir. Teşhis sonrasında tedavi aşamasına geçilir. Anadolu Sağlık Merkezi, kanser teşhisi koyabilmek için çeşitli uygulamalardan faydalanır. İlk olarak penis kanseri belirtileri incelenir. Belirtiler sonrasında fiziksel muayeneye geçilir. Fakat bu ikisi kanser teşhisi için yeterli değildir.

Genellikle doktor, kanserden şüpheleniyorsa biyopsi ister. Penis ya da lenf düğümlerinden bir miktar doku alınır. Ardından bir laboratuvarda incelenir. Temel olarak üç farklı biyopsi işlemi mevcuttur. Bunlar; insizyonel biyopsi, eksizyonel biyopsi ve lenf nodu biyopsisidir.

Biyopsi, kanser teşhisinin netlikle konulmasını sağlar. Bununla birlikte kanserin teşhis edilmesi ve evrelerinin belirlenebilmesi için farklı yöntemler de kullanılabilir. Bu yöntemler şu şekildedir:

  • BT Taraması (Bilgisayarlı Tomografi)
  • MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
  • Ultrason

Bu tür uygulamalar sonrasında teşhis edilen kanser için bir sonraki aşama, uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesidir.

Penis Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser tedavisi, genellikle kanserin evresi ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir. Doğru tedaviyi belirlemek, özellikle kanserin erken dönemlerinde oldukça önemlidir. Çünkü erken dönemde teşhis edilen kanserin tedavi edilme olasılığı çok daha yüksektir.

Kanserin tedavisinde farklı yöntemler tercih edilebilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Cerrahi müdahale, kanserli dokunun çıkarılmasını olanaklı hale getirir. Penisin kısmi veya tamamen ameliyat edilmesi gerekli olabilir.
  • Kemoterapi, kanser hücrelerinin öldürülmesi ya da büyümesinin durdurulması amacıyla tercih edilir. Çeşitli ilaçların kullanımı ile gerçekleştirilir.
  • Radyasyon terapisi, yüksek enerjili ışın kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi veya büyümesinin durdurulmasını amaçlar.
  • Hedefe yönelik tedaviler, kanser hücrelerinin büyümesi ve yayılmasını önlemeyi amaçlayan çeşitli ilaçların kullanımıdır. Kanserin evresi ve hastanın sağlık durumuna göre tercih edilebilir.

Uygulanan tedavilerden sonra hastanın takip edilmesi son derece önemlidir. Özellikle kanserin ilk evrelerinde gerçekleştirilen tedavilerden sonra, hastanın yaşam kalitesini yükseltme amaçlı çeşitli uygulamalara başvurulabilir. Bu süreçte psikolojik destek alınması, hastanın mental anlamda kendisini çok daha iyi hissetmesini olanaklı hale getirebilir.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler