Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 40,0526 0,01 Değişim Euro : 46,9767 -0,02 Değişim Altın : 4.273,38 %0,16 Değişim BIST 100 : 10.167,26 %1,69 Değişim Brent Petrol : 70,19 0,06 Değişim

Ortak Wİ-Fi Ağları Büyük Tehlike Taşıyor!

Günümüzde kafeler, havaalanları, oteller ve alışveriş merkezleri gibi halka açık alanlarda sunulan ücretsiz Wİ-Fİ ağları, kullanıcılar için büyük kolaylık sağlıyor. Ancak bu ortak ağlar, siber suçluların hedefinde olan kritik güvenlik açıkları barındırıyor. Siber güvenlik uzmanları, ortak Wİ-Fİ kullanımının kişisel verilerin çalınmasından finansal dolandırıcılığa kadar birçok riski beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor.

Kaynak : Sabah Gazetesi Giriş : Güncelleme :
Ortak Wİ-Fi Ağları Büyük Tehlike Taşıyor!

Ortak Wifi ağlarında şifrelenmemiş veri trafiği, siber saldırganlar tarafından kolayca izlenebilir. Özellikle en çok tercih edilen "Aradaki Adam" saldırılarıyla hackerlar, kullanıcıları ağına düşürebilir veya ARP ön bellek sahtekarlığı yöntemiyle hem Wİ-Fİ modemini hem de cihazınızın trafiğini kendi cihazı üzerinden geçirebilir. Saldırganlar aynı zamanda sahte ortak ağlar oluşturarak "Ücretsiz Wİ-Fİ" gibi çekici isimlerle kullanıcıların veri trafiğini kontrol edebilir.

BU TEHLİKELER NELERE YOL AÇABİLİR?

Ortak kullanıma açık Wİ-Fİ ağlarında birçok tehdit unsuru sırada bekliyor bunlardan bazıları veri gizliliği ihlalleri, özel yazışmalar ve kişisel fotoğraflara erişim. Sahte ağlar üzerinden yapılan kimlik avı saldırılarıyla kullanıcıların e-devlet banka veya kargo sitelerinin birebir kopyaları önüne düşer. Kullanıcı giriş yaptığını düşünürken bilgileri doğrudan dolandırıcıya gidiyor dakikalar içinde hesaplar çöküyor kartlar boşaltılıyor.

HANGİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ UYGULAMALIYIZ?

Adli bilişim uzmanı İsa Altun şu önerilerde bulunuyor: "Bilişim güvenliğinde en zayıf halka insandır. Suçlular genellikle çok kolay hedeflerin peşinde olsa da insanların zaaflarını çok iyi değerlendirmektedirler."

Risk oranı yüksek olduğundan mümkünse halka açık ağlara bağlanmayın ve 4G/5G benzeri GSM veya şifreyle korunan Wİ-Fi ağlarına bağlanmayı tercih edin. Korunmasız bir ağa bağlanmak zorunda kalırsanız çok dikkatli olun. E-posta veya sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini gireceğiniz ve özellikle banka hesap detaylarınızı veya kredi kartı bilgilerinizi vermenizi isteyen sitelere giriş yapmayarak önemli verilerinizi hırsızlığa karşı koruyun. VPN kullanarak tüm verilerinizin güvenli bir ağdan ve şifrelenmiş bir şekilde geçmesini sağlayın. SSL bağlantılarını tercih edin. Sık kullandığınız veya kullanıcı ve şifre ile giriş yaptığınız siteler özelinde "her zaman HTTPS kullan" seçeneğini etkinleştirin. Kullanmadığınızda kablosuz ağ bağlantınızı kapatın.

Semih BEKTAŞ