,

Ölümcü kar fırtınası Türkiye'ye gelecek mi?

ABD'de etkili olan ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği soğuk hava ve kar fırtınası Türkiye'ye gelecek mi?

Ölümcü kar fırtınası Türkiye'ye gelecek mi?

Soğuk hava ve kara fırtınası ABD'yi adeta esir aldı. Yeni yıla günler kala adeta beyaz felaketi yaşayan ülkede New York'ta ölü sayısı 27’ye çıkarken, Ohio'da 10, Kansas ve Kentucky'de 3'er, Colorado'da 2, Missouri, Tenessee ve Wisconsin'de birer kişi olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 48'e ulaştı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ederken, Türkiye için de dikkat çeken uyarılar peş peşe geldi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt daha önce yaptığı açıklamada, rekor sıcaklık düşüşlerinin görüleceğini belirtmiş, özellikle İstanbul için uyarıda bulunmuştu.

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten de "Türkiye'nin 5.500 metre üzerinden -46 derecelik bulutlar geçebilir" iddialarına değinerek "Ocak ayı çok çetin kış koşulları görülebilir." ifadelerini kullanmıştı.

TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDEN TÜRKİYE UYARISI

Tüyleri diken diken eden uyarı ise Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten'den geldi. ABD'de de hayatı durma noktasına getiren ve 48 kişinin ölümüne neden olan soğuk hava dalgasıyla ilgili "Türkiye'nin üzerinden -46 derecelik bulutlar geçebilir" iddiasına değinen Ökten, "Bu ay sonu alacağınız maaşın bir kısmını ısınma bütçesi olarak ayırmalısınız. Ocak ayı çok çetin kış koşulları görülebilir. Öyle senaryolar var ki; Türkiye'nin 5.500 metre üzerinden -46 derecelik bulutlar geçebilir..." paylaşımında bulundu.

OCAK, ŞUBAT VE MART'TA DONDURUCU SOĞUKLAR

Özellikle Ocak ayında etkili olacak soğuk hava dalgasına karşı uyaran Ökten, kar yağışı içinse şu ifadelere yer verdi; "Dikkat! Ocak ayında Sibirya soğukları Balkanlar ve ülkemize sık sık inebilir. Ocak, Şubat ve Mart aylarında dondurucu soğuklar ve yoğun kar yağışları hayatı olumsuz etkileyebilir..."

Meteoroloji Uzmanı Melik Ahmet Taştan ise medyada dolaşan saçma kar haberlerine inanılmaması gerektiğini belirtti. Taştan dün yaptığı açıklamada "Önümüzdeki hafta havalar daha da ısınacak. Bir çok ilde ocak ayı extrem sıcaklık değerlerine ulaşılabilir hatta rekorlar da gelebilir." dedi.

23 OCAK'TAN SONRA SICAKLIKLAR DÜŞECEK

Meteoroloji Uzmanı Melik Ahmet Taştan açıklamasının devamında sıcaklıkların 23 Ocak'tan sonra düşeceğini belirtti. Taştan "Peki ayın 23 ünden sonra ne olabilir? Sıcaklıkların batı kesimlerden başlayarak düşüş trendine girme ihtimali yüksek. Mevsim normalleri civarında sıcaklıklar öngörülüyor. 10 günden sonrası olduğu için haftaya biraz daha net değerlendirmeler yapılabilir." dedi.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler