,

İlginç araştırma: Para, mutluluk getirdi

Yapılan bir araştırmada, bir seferlik yaklaşık 185 bin TL (10.000 dolar) verilen insanlar, hepsini harcadıktan sonraki 3 ay boyunca daha mutlu hissettiler.

İlginç araştırma: Para, mutluluk getirdi

İlginç araştırma için, Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’ndeki bilim insanları yedi ülkede 300 katılımcıyla çalıştı ve yarısına 3 ay boyunca harcamaları için 10.000 dolar verdi.

Altı ay boyunca izlenen katılımcılar normal hayatlarına devam eden ve para almayan bir grupla karşılaştırıldılar.

Çalışmanın sonunda, nakit alan gruptakiler, parayı nasıl harcadıklarına bakılmaksızın kendilerini daha mutlu hissettiklerini bildirdiler.

Daily Mail’in haberine göre, mutluluk hisleri, en az paraya sahip olanlar için en yüksekti.

ANONİM İSİMLER 2 MİLYON DOLAR BAĞIŞLADI
İki anonim varlıklı bağışçı, medya kuruluşu TED ile ortaklaşa PayPal aracılığıyla dünya çapında toplamda 2 milyon dolar dağıttı. 

Üç düşük gelirli ülkeden (Brezilya, Endonezya ve Kenya) ve dört zengin ülkeden (Avustralya, Kanada, ABD ve Birleşik Krallık) alınan üç yüz katılımcı rastgele olarak nakit para dağıtıldı.

Yaşları 21 ile 78 arasında değişen katılımcılar, Aralık 2020’de Twitter aracılığıyla başvurdu ve ortalama gelirleri de 54.394 dolar oldu. Bireyler genellikle iyi eğitimliydi ve yüzde 82’si lisans derecesindeydi.

İnsanların yüzde doksan dokuzu bundan daha az kazandığından, veriler bir kerelik nakit ödemelerin dünya nüfusunun çoğuna fayda sağlayabileceğini ima ediyor. 

PNAS dergisinde yayınlanan çalışma için araştırmacılar, nakit alanların 10.000 doları nasıl harcadıklarını kaydetti ve şimdi herhangi bir belirli satın alma türünün en fazla mutluluğa yol açıp açmadığını inceliyorlar.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler