,

Binası çürük olanlara faizsiz 10 yıl geri ödemeli konut kredisi

Dar gelirli konut sahiplerinin binalarını yenileyebilmesi için proje başlatan İBB, 'İstanbul Yenileniyor' projesi kapsamında KİPTAŞ tarafından binası yenilenmesine kara verilen hanelere, 10 yıl geri ödemeli 1 milyon TL faizsiz kredi verecek. İşte, İBB konut kredisi başvuru sayfası...

Binası çürük olanlara faizsiz 10 yıl geri ödemeli konut kredisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentsel dönüşüme hız vermek için faizsiz kredi uygulamasına başlıyor. CHP Grubu tarafından sunulan öneri İBB Meclisi'nde kabul edildi.

10 YIL GERİ ÖDEMELİ 1 MİLYON TL FAİZSİZ KREDİ

İBB tarafından geçen haftalarda duyurusu yapılan projeye göre, kentsel dönüşüm çerçevesinde konutlarını yenilemek isteyenlere üst sınırı 1 milyon TL olacak şekilde kredi kullandırılabilecek. Kredinin geri ödenmesi ise en çok 10 yıla yayılabilecek.

Kredi kullanmak isteyenlerin hane gelirinin asgari ücretin iki katını geçmemesi gerekiyor. İBB, proje için toplamda 2,9 milyar TL'lik bir bütçe ayırdı. Bu bütçeyle bir yıl içinde 14 bin 77 konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.

BİNASI DÖNÜŞÜME GİRENLERE AYLIK 4 BİN 500 TL KİRA YARDIMI

İstanbul genelinde binalarda hızlı tarama testleri yapan İBB, yüksek risk taşıyan 318 bina için harekete geçti. Bu binalarda oturanlara kiracı ve mülk sahibi ayrımı yapılmadan 4 bin 500 TL kira yardımı yapılacak. Kiracılarda bu destek 12 ay, maliklerde 18 ay olacak.

İBB'nin faizsiz konut kredisinden faydalanmak için istanbulyenileniyor.com web sayfası üzerinden başvuru yapmanız ve binanızın KİPTAŞ tarafından incelenmesinin ardından dönüşüme onay vermesi gerekiyor. binatespiti.ibb.istanbul internet sitesinden başvuruları alınan binaların sağlamlık testi (karot testi) ise ücretsiz yapılıyor. Öncelikli olarak depreme karşı riskli yapı grupları ele alınıyor.

BİNA YENİLEME BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?

İstanbul'da risk altındaki konut stokunun güvenli, depreme dayanıklı, çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlayan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu 'İstanbul Yenileniyor' platformu, olası Marmara Depremi'ne karşı dayanıksız olan yapının yenilenmesi sürecinde yardımcı ve yol gösterici olmayı hedefliyor.

İlk etapta vatandaşların başvurusunun olumlu değerlendirilmesi için kriterler başvurulan parselin;

* Özel mülkiyette yer alması,

* Bu yapıların 1999 yılı öncesinde yapılmış olması gerekiyor.

Yapının ve üzerinde bulunduğu parsel bu kriterleri sağlıyorsa başvuru sekmesinde ilgili alanları doldurmak gerekiyor. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi ve sürecin ilerlemesi için bu kriterler sağlanmalı.

İBB BİNA YENİLEME KİRA YARDIMI NE KADAR?

'İstanbul Yenileniyor' projesi ile olası riskli yapıların yenilenme süreci sırasıyla 'Başvuru', 'Teklif' ve 'Uzlaşma' olarak 3 aşamada gerçekleşiyor.

Başvuru sonrası 7 iş günü içerisinde hazırlanacak 'Bilgilendirme Formu' istanbulyenileniyor.com internet sitesinden takip edilebilir.

'Teklif' ve 'Uzlaşma' aşamalarına geçebilmek için 'İstanbul Yenileniyor Süreci' başlığı altında belirtilen yol haritasını izlemek gerekiyor.

Dönüşüm programına dahil olan hanelere de aylık 4 bin 500 TL kira yardımı veriliyor.

Sistemle ilgili bilgi ve destek almak isterseniz 444 06 04 no'lu çağrı merkezini (hafta içi 09.00-16.30 saatleri arasında) arayabilirsiniz.

Sorularınız için 'Sıkça Sorulan Sorular' sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İBB KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* Faiz desteğinden yararlanacak yapının öncelikle riskli yapı olarak tespit edilmesi

* İstanbul Yenileniyor kapsamında KİPTAŞ ile uzlaşmaya varılması

* Hak sahibinin dar gelirli olması yani hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemesi

* Hak sahibinin bankalarca kredilendirilmesinde bir engel bulunmaması

* Bir kişinin en fazla bir konut için faiz desteğinden yararlanması

İBB KONUT KREDİSİ ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

1 milyon TL faizsiz konut kredisi kullanan vatandaş birinci yıl her ay ortalama 2 bin 700 TL taksit ödeyecek.

İBB ise her ay söz konusu ödeme için vatandaşa ayda 17 bin TL'lik bir finansman desteği sağlayacak.

İBB BİNA TESPİTİ HIZLI TARAMA BAŞVURU SAYFASI

İBB-KİPTAŞ BİNA YENİLEME BAŞVURU SAYFASI

KARAR

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler