,

Araştırmalar kanıtladı: Gülümseyen adaylar işleri kapıyor

Yeni bir çalışma iş başvurularında hangi adayların öne çıktığını ortaya çıkardı. İş başvurularında en çok onlar tercih ediliyor...

Araştırmalar kanıtladı: Gülümseyen adaylar işleri kapıyor

İş başvurusu yapmak, görüşmelere gitmek ve sonunda o işi kapmak… Oldukça zorlu ve uzun bir süreç olsa da araştırmalar, aslında son derece basit bir ipucuyla adayların hayallerindeki işi alabileceklerini belirtiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre gülümsemek; güven, samimiyet ve işbirlikçi bir tavır gösteriyor. Aynı zamanda, gülümseyen bireylerin daha çok hafızada kaldıklarını ve daha çekici göründüklerini ortaya çıkarıyor. Bu da iş hayatına adım atarken belirgin bir avantaj sağlıyor.

Washington’da düzenlenen American Association for the Advancement of Science konferansında sunulan çalışmada, araştırmacılar profil resimlerinde gülümseyen veya nötr ifadeler bulunan kişiler için LinkedIn’de sahte bir işe alma süreci oluşturduklarını ve yaklaşık 300 profesyonelden, bir satış müdürü işi için bu profilleri birden yediye kadar derecelendirmeleri istediklerini anlattılar.

DAHA ÇEKİCİLER

Araştırmanın lideri Sabrina Chan şunları söyledi: “Genel olarak, gülümseyen katılımcıların işe alınabileceğini bulduk. Bu adaylar, gülümsemeyen katılımcılara kıyasla daha yüksek puan aldılar. Bence gülümseyen insanlar daha iyi performans gösteriyor çünkü siz iyi niyet ve güven gösteriyorsunuz ve bu sizi genel olarak daha çekici kılıyor. İlk izlenimler çok önemli ve araştırmalar insanların mutlu yüzleri daha iyi hatırladıklarını gösteriyor.”

Araştırmada, gülümseyen adaylar ortalama 5,11 puan alırken, gülümsemeyen adaylar ortalama 4,99 puan aldı. Aradaki fark az olsa da işe alımda belirgin bir avantaj olduğu görüldü.

Ayrıca başka bir deneyde de işverenlere 146 profil gösterildi ve onların son bir görüşme için kısa listeye alınıp alınmayacaklarını sordu. Çalışma şunları kaydetti: “Güler yüzler, tarafsız yüzlerden daha fazla teklif aldı.”

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler