,

Ampute çocuklara “devlet engeli”

Depremde 200’den fazla çocuğun uzvunu kaybettiği açıklandı. SGK’nin protez ücretinin yalnızca yüzde 10’unu karşılaması nedeniyle aileler çaresiz durumda.

Ampute çocuklara “devlet engeli”

Ankara Kent Konseyi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocuklara yönelik rapor hazırladı.

Raporda, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin çocukların yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve davranışsal durumlarını da oldukça olumsuz etkilediği kaydedildi.

Rapora yönelik değerlendirmelerde bulunan Ankara Kent Konseyi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, depremlerin ardından ampute kalan çocukların yaşadığı sorunları da gündeme getirdi.

UZVUNU KAYBEDEN ÇOCUK SAYISI 200'Ü AŞTI

Rapora göre, deprem bölgesinde uzvunu kaybederek ampute kalan çocuk sayısı 200'ü aştı.

Raporda, basit bir protezin maliyetinin 50 bin TL, biyonik protezlerin maliyetinin ise 300 bin TL ile 500 bin TL arasında değiştiği belirtilerek, “Ancak şu anda devlet, kol ve bacak protezlerinin maliyetinin yalnızca yüzde 10’unu karşılamaktadır” denildi. Ampute çocukların hayata yeniden adaptasyonu için kol ve bacak protezlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini kaydeden Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yılmaz, “Ailelerin bu tarz maliyetleri karşılamasını beklemek acıyı derinleştirir. Depremzede ailelere bu yük yüklenemez” dedi. Türkiye'deki 81 ilin kent konseylerinin, çocukların protez masraflarının karşılanması için yardım kampanyaları organize edeceği belirtildi. Yılmaz, 23 Nisan'da çocuklara makam devretme geleneğinin 1933 yılında Atatürk tarafından başlatıldığını anımsatarak, “Bu yıl makamlarımızı değil, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklara aktaralım. Ankara Kent Konseyi olarak kaynaklarımızı, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklara aktarma kararı aldık. Makamlarımızı değil, imkanlarımızı çocuklara aktaracağız” diye konuştu.

Mustafa BİLDİRCİN / Birgün

İlişkili Haberler

Manşetler