University College London (UCL) tarafından yapılan kapsamlı araştırmaya göre insanlar, günün diğer bölümlerine göre sabah saatlerinde kendini daha iyi hissediyor.
Araştırma bulgularına göre insanlar zihinsel olarak sabahları güne en iyi durumda başlıyor. Ancak gece yarısına doğru bu durum en kötü hale geliyor. Haftanın günü ve mevsim de bu ruh halindeki dalgalanmalarda önemli rol oynuyor.
Sabahlar ruhsal olarak da daha 'aydınlık'
Araştırmada hafta sonları zihinsel sağlığın daha değişken olduğu, hafta içi ise daha dengeli olduğu ortaya çıktı. Çalışma BMJ Mental Health dergisinde yayımlandı.
UCL’den Dr. Feifei Bu, "Bulgularımız, insanların zihinsel sağlığı ve genel 'iyilik' halinin sabah saatlerinde daha iyi, gece yarısı ise en kötü durumda olduğunu gösteriyor," dedi.
50 bin katılımcı, yaklaşık 1 milyon yanıt
Araştırmacılar, Mart 2020'de başlayan ve Kasım 2021'e kadar düzenli daha sonra Mart 2022'ye kadar ise ek izleme yapılan UCL COVID-19 Sosyal Çalışması verilerini analiz etti.
50 bin yetişkinden yaklaşık 1 milyon anket yanıtı toplanan araştırmada katılımcılara şu tür sorular yöneltildi:
- Geçen hafta ne kadar mutlu hissettiniz?
- Hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?
- Yaptığınız şeylerin değerli olduğunu ne ölçüde hissettiniz?
Araştırmada yaş, sağlık durumu ve çalışma durumu gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu.
'Mutlu' salı
Sonuçlar, mutluluk, yaşam memnuniyeti ve 'yaşamın anlamlılığı' puanlarının pazartesi ve cuma günlerinde pazar gününe kıyasla daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca mutluluk puanlarının salı günleri de daha yüksek olduğu görüldü.
Yalnızlık hissi açısından ise haftanın günleri arasında bir fark bulunmadı.
Mevsimsel farklılıklar
Kışa kıyasla diğer üç mevsimde depresyon ve anksiyete belirtileri ile yalnızlık seviyeleri daha düşük, mutluluk ve yaşam memnuniyeti ise daha yüksek bulundu. Zihinsel sağlığın tüm göstergelerde en iyi durumda olduğu mevsim ise yazdı.
Bununla birlikte, mevsim değişiklikleri gün içindeki ruh hali dalgalanmalarını etkilemedi.
Biyolojik saatin etkisi
Araştırma gözlemsel olduğundan neden-sonuç ilişkisi kurulamadı. Ancak araştırmacılar, biyolojik saatin bu değişimlerde etkili olabileceğini öne sürdü.
Sabah saatlerinde yükselen ve uyku zamanı en düşük seviyeye inen kortizol hormonunun; ruh hali, motivasyon ve korku üzerinde etkili olduğu belirtildi.
Dr. Bu, bulguların doğrulanması halinde zihinsel sağlık hizmetlerinin gün içindeki ihtiyaç dalgalanmalarına göre düzenlenebileceğini söyledi. Özellikle gece geç saatlerde destek hizmetlerinin artırılmasının faydalı olabileceğine dikkat çekti.
Euronews Türkçe