,

Eğitime hazırlık ödeneğinin artırılması mümkün mü?

Öğretim yılına hazırlık ödeneği 6. dönem toplu sözleşme ile belirlenmiş olup, bu ödeneğin artırılması mümkün değildir.

Eğitime hazırlık ödeneğinin artırılması mümkün mü?

Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıklarında görevli öğretmenlere ve Sözleşmeli Kur'an kursu öğreticilerine her yıl Eylül ayında eğitim öğretime hazırlık ödeneği ödenmektedir.

Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin miktarı daha önce Bakanlar Kurulu ile belirlenmekte iken toplu sözleşmeye geçilmesiyle birlikte, ikişer yıllık dönemler itibariyle toplu sözleşmelerde belirlenmektedir.

657 sayılı Kanunun Ek 32. maddesi hükmü şu şekildedir:

"Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil (...) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.
Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz."

Bu maddeye göre hazırlık ödeneği, öğretim yılının başladığı ay içinde, Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte ödenmektedir. Önceleri Bakanlar Kuruluna sonra ise Cumhurbaşkanına tanınan "miktar" yetkisi mülga durumdadır. Zira, miktar toplu sözleşmelerde belirlenmektedir.

6. dönem toplu sözleşmede yer alan hüküm ise şu şekildedir:

"Öğretim yılına hazırlık ödeneği
MADDE 11- (1) 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenir"

- Hazırlık ödeneği tutarı artırılabilir mi?

6. dönem toplu sözleşmede yer alan hükme göre, 2022 yılında hazırlık ödeneği 1.325 TL olarak ödenecektir. Gazetememur.com olarak şunu söyleyebiliriz: Bu miktarın artırılmasına yönelik bir yetki bulunmamaktadır.

- Hazırlık ödeneği miktarı ne kadar?

6. dönem toplu sözleşmede yer alan hükme göre, 2022 yılında hazırlık ödeneği 1.325 TL olarak ödenecektir.

- Hazırlık ödeneği ne zaman yatacak?

Milli Eğitim Bakanlığı sadece ödeme zamanını belirleyecektir. Bunun da Eylül ayı içinde bir tarih olması bekleniyor. Geçen yıl okullar 6 Eylül'de açılmış ama hazırlık ödeneği 15 Eylül'den sonra yatmaya başlamıştı. İl ve ilçe müdürlüklerinin ödeneği yatırma tarihleri ise farklı olup, geçen yıl 27 Eylül'de Ankara'da hala hazırlık ödenekleri yatmamıştı.

SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca GAZETEMEMUR.COM uygulamasını,

App Store

Google Play

Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

Facebook hesabı için tıklayınız.

İnstagram hesabı için tıklayınız.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler