BIST 100 9.774,48 %0.17 Dolar 34,07 %0.07 Euro 37,79 %-0.29 Altın Gram 2.799,26 %0.13 Brent Petrol 72,94 %-0.96 Bitcoin 61.935,00 %2.93
,

'Ücretlerin vergilendirilmesinde ilk dilim 105 bin lira olmalı'

Türkiye’de 2023 yılında verilecek asgari ücret dört gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

'Ücretlerin vergilendirilmesinde ilk dilim 105 bin lira olmalı'

Hilmi Hacaloğlu /VOA Türkçe

Asgari ücretliler Şubat ayından itibaren yüzde 55 zamlı olarak 8 bin 507 lira alacaklar ama bu artış tartışmaların önünü kesmiş değil.

Bugün kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asgari ücret 2021'e göre 3 kat, yılbaşına göre 2 kat artış yaptık. Asgari ücrete verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık. Yani 8507 liralık asgari ücretin 250 lirası işveren tarafından değil devletçe ödenecektir” sözleri de işçi kesiminin talepleriyle örtüşmüyor.

Pevrul Kavlak’dan işçilere: “Rakam içimize sinmedi; adil vergi düzeni gelmezse sizleri meydanlara çağıracağız”

Asgari Ücret Komisyonu’nun üçüncü toplantısından çıktıktan sonra masaya ancak asgari ücretin 9 bin lira olması halinde döneceğini söyleyen ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Perşembe günü yapılan dördüncü toplantıya katılmayan Türk-İş yönetiminin asıl talebi, işçilerin ödediği vergide indirime gidilmesi.

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonunun genel sekreteri Pervul Kavlak, yalnız önerilen ücretin değil aynı zamanda ücretlilerden alınan yüksek verginin de azaltılmamasının, masaya oturmama kararı almalarında etkili olduğunu söyledi.

Eskişehir’de konuşan Türk-İş Genel Sekreteri “Rakam bizim içimize sinmedi. Biz de işçi sınıfına, asgari ücretlilere, umutlarını bize bağlamış, alın terini bize emanet etmiş milyonların omuzumuza yüklediği sorumluluğa uyarak o masadan kalktık. Adil bir vergi düzeni gelene kadar her kapıyı çalacağız. Bunlar da yetmezse sizi meydanlara çağıracağız. Yılın başında aldığımız net ücret, vergi kesintileri nedeni ile ilerleyen aylarda giderek azalıyor. Her geçen yıl bizim ücretlerimizden eksiliyor. Eskiden ücretliler sabit gelirli olarak anılırdı. Bugün bu vergi sistemi ile artık biz azalan gelirliyiz” dedi.

Türkiye’deki vergi sistemine göre asgari ücretli işçiler 2023 yılında yıllık kazançlarının 70 bin liralık kısmından yüzde 15, bu miktarından üstündeki kısmından ise yüzde 20 vergi ödüyor. Bu vergiyi işveren brüt maaştan veriyor, vergi sonrası parayı da işçinin hesabına yatırıyor.

Çerkezoğlu’ndan vergi diliminde artış ve vergi oranında düşüş çağrısı

Türkiye’nin üçüncü büyük konfederasyonu DİSK ise ilk vergi diliminin 105 bin liraya yükseltilmesini, vergi oranının da yüzde 10’a indirilmesini talep ediyor.

DİSK Yönetim Kurulu adına bir açıklama yayınlayan genel başkan Arzu Çerkezoğlu, “İşçiler yıl ortasına kalmadan ikinci, daha sonra üçüncü vergi dilimine giriyor ve büyük gelir kayıpları yaşıyorlar. Yüksek enflasyonun kemirdiği ücretleri bir yandan da vergi tarife dilimleri kemiriyor. Gelir vergisi tarife dilimleri bugünlerde yeniden saptanacak. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan düzenlemeye göre yaklaşık yüzde 123 oranındaki yeniden değerleme oranına paralel olarak 2023 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi Cumhurbaşkanı herhangi bir yetki kullanmaz ise 70.000 TL olacaktır. Cumhurbaşkanı ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkilidir. Cumhurbaşkanı’mı birinci vergi tarife dilimini 105.000 TL olarak saptamaya çağırıyoruz” dedi.

Hak-İş, Türk-İş’e masadan kalktığı için tepkili

DİSK Başkanı, asgari ücret toplantısı sonrası, bazı sendikaların kendilerine “8 bin liranın üzerine çıkmayın” dediğini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den, bu sendikaların isimlerini açıklamasını istedi.

İktidar partisi ile yakın ilişkileri bilinen Türkiye’nin ikinci büyük konfederasyonu Hak-İş’in genel başkanı Mahmut Arslan ise söz konusu sendikanın kendileri olmadığını söylerken masadan kalktığı için Türk-İş’i suçladı.

Ticaret Bakanı’ndan zincir marketlere, “haksız fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz” mesajı

Hükümet asgari ücret artışlarının fiyatlara yansımasını kontrol altına çıkmak için de çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yakın zamanda birçok AKP ve MHP yöneticinin hedefinde olan zincir marketlerin yöneticileriyle bir araya geldi.

Migros, A100, Şok ve BİM marketlerinin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından paylaşımda bulunan Muş, “Ülkemizde en fazla şubeye sahip 4 ulusal zincir marketin genel müdürleriyle bir araya gelerek asgari ücret zammı sonrası etiket fiyatlarıyla ilgili uyarılarda bulunduk. Piyasa düzenini ve işleyişini bozmaya dönük haksız fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak sahada denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürmekteyiz. Haksız fiyat artışlarıyla mücadelede Bakanlık olarak elimizdeki tüm denetim imkanlarını sonuna kadar kullanmakta kararlıyız” dedi.

Toplantıya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “sürekli zam yapan firmaların FETÖ ile ilgisi araştırılmalı” şeklindeki sözlerine karşılık veren BİM CEO’su Galip Aykaç da katıldı.

Aykaç, "FETÖ örgütüyle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Lütfen aynaya baksınlar. Bunların hepsinde bir art niyet vardır. Bir algı yönetimi vardır. Bunlara tüketicimiz hiçbir zaman karşılık vermemiştir” yanıtını verdikten sonra yükselen tepkiler üzerine Gıda Perakendecileri Derneği başkanlığından istifa etmişti.

İlişkili Haberler

Manşetler