BIST 100 9.002,35 %0.52 Dolar 34,21 %0.23 Euro 37,11 %0.17 Altın Gram 2.979,89 %0.87 Brent Petrol 74,69 %0.35 Bitcoin 67.793,99 %0.72
,

Savunma Sanayii Uzmanlığı Yönetmeliği yayımlandı

Savunma sanayii uzman yardımcılığı ve uzmanlığına atanacaklarda aranacak nitelikleri, giriş ve yeterlik sınavlarının şeklini ve uygulamasını, uzman yardımcıları ve uzmanların çalışma usul ve esasları ile görev, yetki, hak ve sorumluluklarına ilişkin Yönetmelik yayımlandı

Savunma Sanayii Uzmanlığı Yönetmeliği yayımlandı

YÖNETMELİK

Cumhurbaşkanlığı (Savunma Sanayii Başkanlığı)’ndan:

SAVUNMA SANAYİİ UZMANLIĞI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; savunma sanayii uzman yardımcılığı ve uzmanlığına atanacaklarda aranacak nitelikleri, giriş ve yeterlik sınavlarının şeklini ve uygulamasını, uzman yardımcılan ve uzmanlarm çalışma usul ve esasları ile görev, yetki, hak ve sorumluluklannı belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, savunma sanayii uzman yardımcılığına atanmak isteyen adaylar ile savunma sanayii uzman yardımcıları ve uzmanlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesi ile 7 sayılı Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a)    Başkan: Savunma Sanayii Başkanını,
b)    Başkanlık: Savunma Sanayii Başkanlığını,
c)    Birim amiri: Birimin en üst amirini,
ç) Daire Başkanlığı: Savunma Sanayii Başkanlığı Personel ve Eğitim Daire Başkanlığını,
d)    Giriş sınavı: Savunma sanayii uzman yardımcılığı sözlü sınavını,
e)    KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavını,
f)    ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
g)    Tez danışmam: Savunma sanayii uzman yardımcılannın uzmanlık tezlerini hazırlamalan sürecinde uzman yardımcılanna rehberlik yapan uzmanı,
ğ) Uzman: Savunma sanayii uzmanını,
h)    Uzman yardımcısı: Savunma sanayii uzman yardımcısını,
ı) Uzmanlık tezi: Savunma sanayii uzman yardımcılarının hazırlayacaklan uzmanlık tezini,
i)    YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
j)    Yeterlik sınavı: Savunma sanayii uzmanlığı yeterlik sınavını, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Giriş Sınavı ve Atamaya İlişkin Esaslar

Giriş sınavı
MADDE 5- (1) Başkanlıkta görevlendirilecek uzman yardımcıları, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Başkanlık tarafından belirlenecek tarihlerde sözlü olarak yapılacak giriş sınavı ile alınır.
(2)    İstihdam edilecek uzman yardımcılarının sayısı ve öğrenim dalları Başkanlığın kadro ve ihtiyaç durumuna göre Başkan tarafından belirlenir.
(3)    Giriş sınavına ilişkin işlemler, Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.
Giriş sınavı komisyonu
MADDE 6- (1) Giriş sınavının yapılması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, itirazlann incelenerek karara bağlanması ve sınavla ilgili diğer işlemlerin yürütülmesi giriş sınavı komisyonu tarafından yapılır.
(2)    Giriş sınavı komisyonu; Başkan veya Başkanın görevlendireceği başkan yardımcısı başkanlığında beş asıl ve asıl üye sayısını geçmemek üzere yedek üyeden oluşur. Personel ve Eğitim Daire Başkanı, giriş sınavı komisyonunun doğal üyesidir, diğer asıl ve yedek üyeler; başkan yardımcıları, birim amirleri ve uzmanlar arasından Başkan tarafından seçilir.
(3)    Giriş sınavı komisyonu, üye tam sayısı ile toplamr ve oy çokluğuyla karar alır. Giriş sınavı komisyonuna başkanının katılmadığı durumlarda, komisyonun oluşumuna ilişkin Başkanın onayındaki sıralamaya göre asıl üyelerden biri başkanlık eder.
(4)    Asıl üyelerin herhangi bir nedenle giriş sınavı komisyonuna katılmamalan hâlinde yedek üyeler Başkanın onayındaki sıralamaya göre giriş sınavı komisyonuna katılır.
(5)    Giriş sınavı komisyonunun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı giriş sınavlannda görev alamaz.
(6)    Giriş sınavı komisyonunun sekretarya hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.
Giriş sınavı duyurusu
MADDE 7- (1) Giriş sınavının duyurusu Başkanlık tarafından hazırlanır.
(2)    Duyuruda; giriş sınavına katılma şartlan, atama yapılacak kadro sayısı, öğrenim dallan ve kontenjanlan, KPSS puan türleri ve taban puanlan, yabancı dil puanı, puan sıralamasma göre çağnlacak aday sayısı ile son başvuru tarihi, başvuru yeri, başvuru şekli ve başvuruda istenecek belge ve beyanlar, gerek görülmesi hâlinde öğrenim dallan ve kontenjanları, sınavın yapılış şekli, yeri, zamanı ve içeriği yer alır.
(3)    Duyuru, sınav tarihinden en az 30 (otuz) gün önce Resmî Gazete ile Başkanlığın ve Cumhurbaşkanınca belirlenecek kurumun internet sitesinden ilan edilir.
(4)    Başkanlık ihtiyaç duyulan öğrenim dallarına göre ayn ayn kontenjan belirleyebilir.
Giriş sınavına başvuru şartları
MADDE 8- (1) Giriş sınavına başvurmak isteyenlerin aşağıda belirtilen şartlan sağlamalan gerekir:
a)    657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinde yer alan genel şartlan taşımak.
b)    En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ve mühendislik fakültelerinin Başkanlığın ihtiyacına göre belirlenen bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
c)    Smavın yapıldığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olmak.
ç) Son başvuru tarihi itibanyla geçerlilik süresi dolmamış KPSS’den, giriş sınav duyurusunda belirtilen puan türü ya da türlerinin herhangi birinden en az seksen puana sahip olmak.
d)    Son başvuru tarihi itibanyla son iki yıl içerisinde YDS’den İngilizce alamnda yetmiş beş puana veya ÖSYM tarafından dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir puana sahip olmak.
Başvuru şekli ve gerekli belgeler
MADDE 9- (1) Giriş sınavına katılmak isteyenler, Başkanlık veya Başkanlık internet sitesinden temin edecekleri iş başvuru formunu T.C. kimlik numarası da olacak şekilde doldurarak;
a)    Diploma veya mezuniyet belgesinin veya yurt dışında eğitim görenler için Yükseköğretim Kurulu denklik belgesinin aslını veya e-Devlet üzerinden alınan mezun belgesini,
b)    KPSS sonuç belgesi aslı veya karekodlu belgesini,
c)    Yabancı dil seviyesini gösterir belgenin aslını, geçerli bir YDS sonucu yok ise YDS/e-YDS’ye puan eşdeğerliği ÖSYM tarafından saptanmış uluslararası dil sınavı sonuç belgesinin aslını veya onaylı suretini,
ç) Özgeçmişini,
d)    1 adet vesikalık fotoğrafını,
e)    Başkanlık tarafından talep edilebilecek diğer belge ve beyanlan, ekler.
(2)    Giriş sınavına başvuru; ilan metninde belirtilen başvuru yerine son başvuru tarihi ve saatine kadar birinci fıkrada yer alan belge ve beyanlarla birlikte yapılır. Belirtilen süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.
Giriş sınavına çağrı
MADDE 10- (1) Başvuran adaylardan KPSS sonuçlarına göre en yüksek puana sahip olandan başlanarak atama yapılacak kadro sayısınm dört katına kadar aday (son sıradaki adayla aynı puanı alanlar dâhil) giriş sınavına çağrılır.
(3)    Sınav ilanında atama yapılacak kadro sayısmın fakülte ve/veya bölümler itibarıyla ayn ayn belirlenmesi durumunda, giriş sınavma çağnlacak aday sayısı da ayrı ayn hesaplanır.
(4)    Giriş sınavına katılmaya hak kazananların adları, soyadlan ve KPSS puanlan Başkanlık internet sitesinden ilan edilmek suretiyle duyurulur.
(5)    Giriş sınavının; tarihi, saati ve yeri Başkanlık internet sitesinde ilan edilir. Adaylara ayrıca tebligat yapılmaz.
Giriş sınavının yapılması ve değerlendirilmesi
MADDE 11- (1) Sözlü sınav usulü ile yapılacak giriş sınavı, adayların;
a)    Sınav konulanna ilişkin bilgi düzeyi,
b)    Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c)    Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandıncılığı,
d)    Genel yetenek ve genel kültürü,
e)    Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.
(2)    Birinci fıkranın (a) bendi, ilanda belirtilen mezuniyet bölümlerinin müfredatına uygun alan bilgisi konulan ve Başkanlığm görev alanı ile ilgili konuların ölçülmesini kapsar.
(3)    Adaylar, giriş smavı komisyonu tarafmdan birinci fıkranın (a) bendi için 50 (elli) puan, (b) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için 10 (on)’ar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayn ayn tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için giriş sınavı komisyonu başkan ve üyelerinin 100 (yüz) tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az 70 (yetmiş) olması şarttır.
Giriş sınavı sonuçlan
MADDE 12- (1) Giriş sınavı başan puanı, sözlü sınav sonucunda alınan puandır.
(2)    Giriş sınavı komisyonunca, başan puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle başan derecesine göre sıraya konulup, atama yapılacak kadro sayısı kadar asıl adayın isimleri belirlenerek tutanağa bağlanır.
(3)    Sınav duyurusunda belirtilen uzman yardımcısı kadro sayısının yansını geçmemek kaydıyla, giriş sınavı komisyonu tarafından belirlenen sayıda yedek aday tespit edilebilir. Belirlenen yedek adaylar bir liste hâlinde tutanağa bağlanır.
(4)    İhtiyaç duyulan öğrenim dallanna göre ayrı ayn kontenjan belirlenmiş ise bu belirleme göz önünde bulundurulmak suretiyle asıl ve yedek listeler oluşturulur.
(5)    Belirtilen kontenjanlarda yeteri kadar aday başanlı olamamış ise Başkanlık, bu bölümler arasında ihtiyaca göre düzenleme yapabilir.
(6)    Asıl ve yedek listelerinde sıralama yapılırken, adaylann başan puanımn eşit olması hâlinde KPSS puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.
(7)    Asıl listeden smavı kazandığı hâlde göreve başlamayanların veya göreve başladıktan sonra, ölüm, istifa veya nakil durumlannda, bunlann yerine başan listesine göre yedek listeden aday çağnlabilir. Yedek listesinde yer alan adaylann haklan, yeni bir sınav ilan edilene ve her hâlükârda atamaya hak kazananlann ilan edildiği tarihten itibaren bir yıla kadar geçerli olup daha sonraki sınavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik hakkı teşkil etmez.
(8)    Giriş sınavından 70 (yetmiş) ve üzerinde puan almış olmak, asıl ve yedek listedeki sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmez.
(9)    Giriş sınavında başarılı olanların sayısı, ilan edilen kadro sayısından daha az ise sadece başanlı olanlar sınavı kazanmış kabul edilir.
Giriş sınavı sonuçlarının duyurulması
MADDE 13- (1) Giriş sınavı sonuçlan, Başkanlık internet sitesinde ilan edilir. Bu husus adaylarm elektronik yazışma adreslerine ayrıca bildirilir.
Giriş sınavı sonuçlanna itiraz
MADDE 14- (1) Giriş sınavı sonuçlanna, sonuçlann açıklanmasından itibaren 7 (yedi) gün içerisinde açık yazışma adresi, telefon numarası ve e-posta adresini içeren imzalı bir dilekçe ile itiraz edilebilir. Bu şartlan taşımayan veya itiraz süresi içinde verilmemiş dilekçeler dikkate alınmaz. Bu sürenin bitiminden itibaren itiraz, giriş sınavı komisyonu tarafından en geç 15 (on beş) gün içerisinde değerlendirilerek sonucu ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
Uzman yardımcılığına atanma
MADDE 15- (1) Giriş sınavını kazananlann, kendilerine yapılacak bildirimde belirtilen süre içinde atama işlemleri için aşağıdaki belgelerle birlikte Başkanlığa başvurmaları gereklidir:
a)    Sabıka kaydının bulunmadığına dair yazılı beyam.
b)    Sağlık açısından görevini devamlı yapmasına engel bir durumu olmadığına ilişkin yazılı beyanı.
c)    Sadece erkek adaylar bakımından askerlikle ilişiği bulunmadığına dair beyan.
ç) Başkanlık tarafından talep edilebilecek diğer belge ve beyanlar.
(2)    Belirtilen süre içinde istenen bilgi ve belgeleri ibraz edenlerin atamalan Başkan tarafından yapılır.
(3)    Giriş sınavını asıl olarak kazananlardan, tebligatta belirtilen süre içinde atama başvurusunda bulunmayanların atama işlemleri yapılmaz.
(4)    Atama işlemi yapılmadan önce haklanndan feragat edenlerin atamalan yapılmaz.
(5)    Üçüncü ve dördüncü fıkralarda sayılanlar ile ataması yapılıp göreve başladıktan sonra çeşitli nedenlerle görevinden aynlanlann yerine yeni bir sınav ilan edilene kadar ve her hâlükârda atamaya hak kazananlar listesinin ilan edildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başan sırasına göre yedek listede yer alan adaylar arasından atama yapılabilir.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 16- (1) Atanamayanların başvuru belgeleri giriş sınavı sonuçlarının ilanını izleyen altı ay içerisinde talepleri hâlinde ilgililere iade edilir. Uzman yardımcısı kadrolanna atananların sınavla ilgili belgeleri özlük dosyalarında saklamr.
Gerçeğe aykırı beyan
MADDE 17- (1) Giriş sınavı başvuru formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler sınava alınmaz. Giriş sınavını kazananlardan sınava katılma şartım taşımadığı ve atama için sunduğu belge ve/veya beyanların gerçeğe aykırı olduğu sonradan anlaşılanların
sınav sonuçlan geçersiz sayılarak atamalan yapılmaz, atamalan yapılmış olanlar iptal edilir. Bu kişiler hiçbir hak talep edemez.
(2)    Gerçeğe aykın beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

ÜÇÜNCÜBÖLÜM
Uzman Yardımcılarının Yetiştirilmesi ve Uzmanlığa Atama

Uzman yardımcılarının eğitimi ve yetiştirilmesi ile uzman yardımcılığı süresi
MADDE 18- (1) Uzman yardımcılan, 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Karanyla yürürlüğe konulan Aday Memurlann Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ile ilgili mevzuat hükümlerine göre hazırlanan program çerçevesinde eğitime tabi tutulur.
(3)    Daire Başkanlığı tarafından diğer birimlerin görüşleri de alınmak suretiyle uzman yardımcılan için üç yıllık bir süreyi kapsayacak şekilde yetiştirme ve gelişim plam hazırlanarak eğitim planına dâhil edilir. Uzman yardımcılan adaylık eğitiminin yanında mesleğin gerektirdiği bilgilerin geliştirilmesini, kurum kültürü ve değerlerinin kazandınlmasını amaçlayan, içeriği ve süresi Başkanlık tarafından belirlenen bir eğitime tabi tutulur.
(4)    Yetiştirme ve gelişim planının uygulanması sürecinde uzman yardımcısına, uzmanlar arasından görevlendirilen bir danışman rehberlik eder.
(5)    Uzman yardımcıları, Başkan onayı ile Başkanlığın görev alanına ilişkin konularda uygun görülecek programlarda görevlendirilebilir. Uzman yardımcıları, Daire Başkanlığı tarafından talep edilmesi hâlinde programların bitimini takip eden 30 (otuz) gün içerisinde, görev sonuç raporlarını birim amirleri vasıtasıyla Daire Başkanlığına gönderir.
(6)    Uzman yardımcılığı dönemi en az üç yıldır.
Tez konusunun belirlenmesi
MADDE 19- (1) Daire Başkanlığı tarafından diğer birimlerin görüşleri de alınarak kurumun ihtiyaçlanna göre tez konulan listesi oluşturulur ve Başkanlıkta yayımlanır. Uzman yardımcılan, Başkanlığın görev ve sorumluluk alanlanna uygun tez konusu başlıklannı birim amiri vasıtası ile Daire Başkanlığına iletebilir.
(2)    Birim amirleri ile koordine edilerek, söz konusu liste her yıl Ocak ayında Daire Başkanlığı tarafindan güncellenir.
(3)    Adaylıkta geçen süre dâhil, iki fiili hizmet yılını (aylıksız izin ile toplamda üç ayı aşan hastalık ve refakat izni hariç olmak üzere) tamamlayan uzman yardımcılan, tez listesinde yer alan konular arasından üç tez konusunu tercih sırasına göre belirler. Uzman yardımcıları seçtiği konular ile savunma sanayii uzmanlan veya hazırlanacak tez konusunda uzman çalışanlar arasından belirlediği tez danışmanını birim amirine bildirir. Uzmanlık tez konusunun ve tez danışmanlannın, birim amirleri ve bağlı olduklan başkan yardımcısı tarafından uygun görülmeleri esastır. Uygun görülen tez konusu ve tez danışmanı ilgili başkan yardımcılığı tarafından Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu başkan yardımcılığına bildirilir.
(4)    Tez konusunun Başkanlığın görev alanıyla ilgili belirli bir konuda olması ve Başkanlıkta veya başka bir kurum ve kuruluşta daha önce uzmanlık, yüksek lisans, doktora tezi veya başka ad altında içerik ve sonuçlan açısından benzer tarzda incelenip savunulmamış olması esastır.
(5)    Daire Başkanlığı tarafından uzmanlık tez konuları ve tez danışmanlan Başkanlık makamının onayına sunulur ve onaylanan uzmanlık tez konulan ve tez danışmanlan uzman yardımcılanna bildirilir.
(6)    Tez konusunun Başkanlık tarafından uygun bulunmaması hâlinde uzman yardımcısı, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde birim amirinin önerileri doğrultusunda yeni bir tez konusu belirler. Belirlenen tez konusu aynı usulle onaya sunulur. Tez konusunun ikinci kez uygun görülmemesi hâlinde onay mercii tarafmdan yeni bir tez konusu re’sen belirlenir.
(7)    Tez konusu uygun bulunan adayın, tezinde yeterli ilerlemeyi sağlayamaması ve konusunu değiştirmeyi istemesi durumunda tez danışmanının onayı, değiştirme isteğinin gerekçesi ile yeni tez konusunu belirten dilekçesi üzerine tez konusunun kesinleşmesinden itibaren en geç üç ay içerisinde tez konusu Başkanlık tarafından değiştirilebilir.
Uzmanlık tezinin hazırlanması
MADDE 20- (1) Uzmanlık tezi, tez konusunun kesinleşmesini müteakip en geç bir yıl içerisinde ilgili mevzuata göre hazırlanır. Bir yıllık sürenin hesabında aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri dikkate alınmaz.
(2)    Uzman yardımcısının tez danışmanı Başkanlık personeli arasından belirlenir. Tez danışmanımn Başkanlıkta beş yılını tamamlamış olması şartı aranır. Tez danışmanı aynı dönemden ancak bir uzman yardımcısına danışmanlık yapabilir. Zorunlu hâllerde uzman yardımcısmın talebi ve Başkanın onayı ile tez danışmanı değiştirilebilir.
(3)    Uzmanlık tezinin hazırlanması safhasında tez danışmanı, uzman yardımcısına rehberlik eder ve tezin, tez yazmanın akademik usul ve esaslanna, mevzuata, seçilen konunun mahiyetine, Başkanlığın görev sahası ile ilgili hususlara ve onaylanan tez konusuna uygunluğunu temin eder ve tavsiyelerde bulunur.
(4)    Uzmanlık tezleri, tez damşmanı gözetiminde, uzman yardımcısımn kendi görüş ve değerlendirmelerini içerecek şekilde, bilimsel esaslara, çalışma etiğine ve Başkanlık tarafmdan çıkarılacak tez hazırlama yönergesinde belirtilen usule uygun olarak hazırlanır.
(5)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu üyeleri, tez danışmanlığı yaptıkları uzman yardımcılannın tez değerlendirmesinde kurul üyesi olarak görev alamaz.
Uzmanlık tezinin teslimi
MADDE 21- (1) Uzman yardımcıları, hazırladıkları tezlerini belirtilen süre içinde birim amirine teslim eder.
(2)    Tez danışmanı ve birim amiri, tezin tesliminden sonra 30 (otuz) gün içerisinde uzmanlık tezini inceleyerek bir değerlendirme raporu hazırlar. Yeterlik sınav kuruluna sunulmaya uygun bulunan uzmanlık tezi, değerlendirme raporu ile birlikte birim amiri tarafından Daire Başkanlığına gönderilir.
(3)    Süresi içinde tezin teslim edilememesi hâlinde uzman yardımcısına Başkanın uygun bulması hâlinde altı ayı aşmamak üzere ek süre verilebilir.
Uzmanlık yeterlik smav kurulu
MADDE 22- (1) Uzman yardımcılannın tezlerinin değerlendirilmesi ve yeterlik smavlan, uzmanlık yeterlik sınav kurulu tarafından yapılır.
(2)    Uzmanlık yeterlik smav kurulu, Başkan veya Başkanın görevlendireceği başkan yardımcısı başkanlığında beş asıl ve asıl üye sayısını geçmemek üzere yedek üyelerden oluşur. Daire Başkanı ile yeterlik sınavına girecek olan uzman yardımcısının birim amiri uzmanlık yeterlik sınav kurulunun doğal (asıl) üyesi olup, diğer üyeler Başkan tarafından başkan yardımcılan, birim amirleri ve uzmanlar arasından seçilir. Birim amiri aynı zamanda uzmanlık yeterlik sınav kurulunun üyesi ise yedek üyeler Başkanlık onayındaki sıralamaya göre görevlendirilir.
(3)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu, üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Başkanm katılmadığı durumlarda uzmanlık yeterlik sınav kuruluna, kurulun oluşumuna ilişkin Başkanlık onaymdaki sıralamaya göre asıl üyelerden biri başkanlık eder.
(4)    Asıl üyelerin herhangi bir nedenle uzmanlık yeterlik sınav kuruluna katılmamaları hâlinde yedek üyeler, Başkanlık onayındaki sıralamaya göre kurula iştirak eder.
(5)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulunun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kaym hısımlarmın veya evlatlıklanmn katıldığı tez değerlendirilmesi ve yeterlik sınavında görev alamaz.
(6)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu, uzman yardımcısının tezini tez jürisi olarak değerlendirir.
(7)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulunun sekretarya hizmetleri, Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.
Tezin değerlendirilmesi ve savunulması
MADDE 23- (1) Daire Başkanlığı, uzmanlık tezlerini ve tezlere ilişkin raporlan en geç 15 (on beş) gün içerisinde uzmanlık yeterlik sınav kurulu üyelerine teslim eder. Uzmanlık yeterlik sınav kurulu, iki ay içerisinde uzmanlık tezini inceler ve uzman yardımcısını, bu sürenin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tezini savunmak üzere davet eder.
(2)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu üyelerinin her biri, savunma toplantısınm ardından teze ilişkin puanlamasını yapar ve tutanak altına alır. 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılacak değerlendirmede, verilen notların aritmetik ortalaması en az yetmiş puan olan tez, başanlı kabul edilir. Uzmanlık tezi değerlendirmesinde başansız anlamda kullanılan oyun gerekçeli olması şarttır.
(3)    Tezin başansız bulunması veya süresi içinde tezin sunulmaması hâlinde uzmanlık yeterlik sınav kurulu tarafından tezde tespit edilen eksiklikler yazılı olarak bildirilir ve uzman yardımcısına tezini düzeltmesi veya yeni bir tez hazırlaması ya da tezini sunması için altı ayı aşmamak üzere ek süre verilir. Düzeltilen veya yeniden hazırlanan tez aynı usule tabidir.
(4)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu tarafından, tezi ve savunması yeterli bulunduğu hâlde tezde düzeltmeye gidilmesi gerektiğinin belirlenmesi durumunda uzman yardımcısı, iki ayı aşmamak üzere verilecek ilave süre içerisinde istenilen düzeltmeleri yaparak tezini teslim eder.
Yeterlik sınavı ve değerlendirme
MADDE 24- (1) Tez savunmasında başanlı bulunan uzman yardımcıları, aylıksız izin ile toplamda üç ayı aşan hastalık ve refakat izni hariç olmak üzere, Başkanlıkta fiilen en az üç yıl çalışmak kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazamı.
(2)    Yeterlik sınavı, Başkanlık tarafından belirlenecek ve yeterlik sınavından en az bir ay önce duyurulacak bir tarihte uzmanlık yeterlik sınav kurulunca yazılı şekilde yapılır.
(3)    Konuların ağırlığı uzmanlık yeterlik sınav kurulu tarafmdan belirlenecek şekilde yeterlik sınavı, aşağıda belirtilen konulardan yapılır:
a)    Savunma sanayine ilişkin temel kavram ve bilgiler.
b)    Başkanlığı ilgilendiren mevzuat.
c)    Başkanlık süreç dokümanlan.
ç) Proje ve sözleşme yönetimi.
d)    Başkanlık sınav duyurusunda yer verilen diğer konular.
(4)    Yeterlik sınavında 100 (yüz) tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alanlar başanlı sayılır. Yeterlik sınavı sonucunda başanlı olanlar, en yüksek puandan başlanmak suretiyle başan puanına göre sıralanır.
(5)    Uzmanlık yeterlik sınav kurulu tarafından tezi yeterli bulunduğu hâlde yeterlik sınavında başanlı olamayan veya yeterlik sınavına girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez yeterlik sınavına girme hakkı verilir.
Uzmanlığa atanma
MADDE 25- (1) Uzmanlığa atanmak için;
a)    Aylıksız izinler ve toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri nedeniyle görevden ayn kalınan süreler hesaba katılmaksızın Başkanlıkta en az üç yıl fiilen çalışmış olmak,
b)    Uzmanlık tezinin kabul edilmiş olması,
c)    Yeterlik sınavında başanlı olmak,
ç) Yeterlik sınav tarihinde geçerli olan veya yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde alınmış bulunan YDS’den asgari (C) düzeyinde puana veya dil yeterliği bakımmdan buna ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak,
gerekir.
Başarısızlık hâli
MADDE 26- (1) Verilen ek süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıklan tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci yeterlik smavında da başan gösteremeyen veya yeterlik sınavı hakkmı kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanım kaybeder ve Başkanlıkta durumlanna uygun memur unvanlı kadrolara atanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uzman ve Uzman Yardımcılarının Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve yetkileri
MADDE 27- (1) Uzman ve uzman yardımcılan;
a)    Biriminin görev alanına giren konularda yürütülen çalışmalann gerektirdiği hizmetleri yapmakla,
b)    Başkanlığın görev alanı çerçevesinde araştırma ve incelemelerde bulunmakla,
c)    Başkanlığın politika, amaç ve hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar yapmakla,
ç) Hizmetin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarda bulunmak ve bu amaçla mevzuat ve uygulamaya ilişkin görüş ve önerilerini bildirmekle,
d)    Toplantı, seminer ve eğitim programlannda görev almakla,
e)    Amirlerince verilecek diğer işleri yapmakla, görevli ve yetkilidir.
(2)    Uzmanlar, uzman yardımcılannın bilgi ve tecrübelerinin geliştirilmesine katkı sağlar. Uzman yardımcılanna rehberlik ve danışmanlık yapar.
Uzman ve uzman yardımcılarının sorumlulukları
MADDE 28- (1) Uzman ve uzman yardımcıları, görevlerini yerine getirirken aşağıdaki hususlara uygun davranır:
a)    Verilen görevleri mevzuata uygun şekilde süresinde ve eksiksiz olarak tamamlamak.
b)    Hizmetin adil, verimli ve etkin sunulmasını esas alarak buna uygun davranmak.
c)    Mesleğin gerektirdiği etik ilkelere uygun davranmak.
ç) Mesleğin gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunmamak.
d)    Çalışmalannda idareye değer katmayı ve objektif olmayı esas almak.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Eğitim
MADDE 29- (1) Uzman ve uzman yardımcılan uygun görülecek zamanlarda eğitim programlanna alınır. Uzmanlann bilgilerinin tazelenmesi ve yetkinliklerinin artınlmasına yönelik eğitimler yıllara sari olarak planlanır.
(2)    Eğitimler Başkanlık çalışanlan tarafından verilebileceği gibi ihtiyaç duyulması hâlinde diğer kamu görevlileri ile gerçek veya tüzel kişilerden de faydalamlabilir.
(3)    Uzmanlar, 657 sayılı Kanun ile 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurlan Hakkında Yönetmelik ile ilgili mevzuat çerçevesinde yurt dışına gönderilebilir.
Kariyer dışı uzman atanamayacağı
MADDE 30- (1) Uzman yardımcılığı safhası geçirilmeden uzman kadrosuna meslek dışından atama yapılamaz.
Yeniden atanma
MADDE 31- (1) Uzmanlıktan aynlanlann yeniden uzman kadrosuna atanma talepleri, Başkanlık tarafından uygun görülmesi hâlinde yerine getirilir.
Yetki
MADDE 32- (1) Başkanlık, bu Yönetmelik hükümlerine aykın olmamak kaydıyla ilgili konularda alt düzenleyici işlemleri yapmaya yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 33- (1) 17/4/2012 tarihli ve 28267 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Savunma Sanayii Uzmanlığı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce uzmanlık tezleri belirlenmiş olan uzman yardımcılannın tez savunmaları, değerlendirilmesi, yeterlik smavlan ve ilgili uzmanlık kadrolanna atanmalannda, 33 üncü madde ile yürürlükten kaldınlan yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 34- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 35- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Savunma Sanayii Başkam yürütür.

 

Kaynak : Resmi Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler