Sayın Bakanım;
Sağlık Bakanlığı dışındaki sağlık çalışanlarını görmezden gelmek ve sağlık hizmet kolundaki sağlık personeline yapılan iyileştirmeler de bizi ötekileştirilmesini hakkaniyetli bulmuyoruz. Talep edilen maddelerde sağlık hizmetleri sınıfı yerine sağlık hizmet kolu denilmesi kanunları alt üst ettiğiniz gibi, aynı unvana sahip tüm sağlık camiası arasına da düzeltilmesi güç meseleleri sokmuştur. 4688 sayılı Sendikalar kanunun 31. Maddesinin 5. fıkrasında “Toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzer unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz ifadesi 6. dönem toplu sözleşmede çiğnenmiş olup, 7. Dönem toplu sözleşmeye de benzer ifadeler konularak toplu sözleşme masasına getirildiği görülmüştür.
5283 sayılı kanuna göre tanımlar Bölümünde;
Sağlık birimi: Kurum tabiplikleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastane, dispanser, sağlık merkezi veya istasyonu ile her ne ad altında olursa olsun insan sağlığı ile ilgili hizmet sunan tüm birimleri, ifade eder.
Bu ifadeye göre her ne ad altında olursa olsun insan sağlığı ile ilgili hizmet sunan tüm birimleri Sağlık Birimi olarak kabul etmektedir.
2005 yılında Kamu Kurumlarında çalışan sağlık personeli 5283 sayılı kanunla Sağlık Personeli, kurumlarından alınarak Sağlık Bakanlığı kadro cetveline geçirilmiştir. Fakat bazı Kurum ve Kuruluşlarda kurumların durumlarından kaynaklanan özelliklerinden dolayı sağlık birimleri kapatılmayıp personeli bulundukları Kurum ve Kuruluşlarda bırakılmıştır. Bunlardan bazılarını saymak gerekirse AFAD, Emniyet Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Huzurevleri, Çocuk Bakım Evleri, Ceza Tevkif Evleri, Milli Eğitim Yatılı Okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluşlarda sağlık birimleri kapatılmamış, burada Hekim, Diş Hekimi ve hekim dışı sağlık personeli kurumlarında kalmıştır. Sağlık Bakanlığı kendi üzerine yük almamak için devir almadığı fakat Sağlık Bakanlığı kanun ve mevzuatına göre çalışacaksın dediği bir kesim mağdur edilmiştir. Bu mağduriyeti yaşayan Hekim ve Diş Hekimlerine 3 Nisan 2023 tarihinde özel olarak çıkarılan kanunla Sağlık bakanlığındaki çalışanlarla eşitlenmiş fakat Hekim dışı personel es geçilmiştir.
Bizler Sağlık Bakanlığı Dışı Sağlık Memurları olarak bu toplu sözleşmede Sağlık-Sen’in talep ettiği şekliyle kabul edilmesi yönünde direnç göstereceğimizi ve muvaffak olamaz isek sözleşmenin kanuna aykırı gördüğümüz maddelerin iptali için elimizden geleni yapacağımızı deklare ederiz.
Bizler bir taraftan aramızdaki mesafeleri daraltmayla uğraşırken yeni mesafe ve uçurumları toplu sözleşme taleplerine konulmuştur. Bu anlayışı hem 4688 sayılı kanuna aykırı, hem de Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlalidir. Gelin bu aşılması zor mesafeleri hakkaniyet ölçüleri içerisinde çözelim.
Bizler Devletimizden ve Sendikalardan farklı bir muamele değil hak ve adalet anlayışı içerisinde bu ayrımcılığı kaldırmanızı istiyoruz. Diğer kurumlarda çalışan sağlık personeli ayrı bir sağlık sisteminde düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bizler sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlar ile ilgili mevzuatının dışında çalışan değiliz. Bizzat diplomalarının tesciline kadar bu camianın bir ferdiyiz.
Gelin bu yanlışı düzeltelim. Gelin bu haksız ayrımcılığı bırakalım. Gelin hakkı hakka teslim edelim. Saygılarımla.
Sağlık Bakanlığı Dışı Sağlık Çalışanları Platformu