,

Memura sürgün yeri olan yazlık ilçeler!

Ekonomik kriz ve uçuşa geçen emlak fiyatları devlet memurlarına büyük darbe vurdu. Bodrum, Marmaris, Urla, Çeşme gibi yazlık ilçelerde ve Ege’deki diğer büyükşehirlerde görev yapan polis memurları ve öğretmenler, 10 bin lira seviyesine dayanan kira fiyatları nedeniyle büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya.

Memura sürgün yeri olan yazlık ilçeler!

Cumhuriyetten Erman ŞENTÜRK'ün haberi

Yaşanan kira krizini Cumhuriyet’e değerlendiren Polisin Sesi Platformu Sözcüsü Faruk Sezer, “1980’li yıllarda polislere maaşlarına ek olarak kira yardımı ödenirdi. Biz seneler önce bunun artırılması için mücadele verirken 2004 yılında çıkan bir düzenlemeyle bunu tümden kaldırdılar. Bunun acilen geri getirilmesi gerekmektedir. Bir başka çözüm olarak ise büyükşehirlerde ve yazlık yerlerde görev yapan polislerimiz için şehir tazminatı uygulamasına geçilmeli ve maaşlarına ek ödeme yapılmalı” dedi.

Tıpkı polisler gibi öğretmenlerin de benzer sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Eğitim-İş Sendikası İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım da şunları söyledi:

“Bugün iki öğretmenin bile maaşının toplamı yoksulluk sınırı altında. Anadolu’da görev yapmak artık daha cazip halde. Özellikle artık Ege bir öğretmen için, bir memur için yaşanabilir bir yer olmaktan çıktı.” 

Bodrum, Marmaris, Urla, Çeşme gibi yazlık ilçelerde ve Ege’deki diğer büyükşehirlerde görev yapan polis memurları ve öğretmenler, 10 bin lira seviyesine dayanan kira fiyatları nedeniyle büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya.

Bodrum’da 1.609 öğretmen normunda 1.484 kadrolu, 14 sözleşmeli, 86 görevlendirme ve 137 ücretli öğretmen görev yapıyor. Ayrıca 51 okul kurum müdürü, 61 müdür yardımcısı da ilçede idarecilik görevini yürütüyor. Belirtilen rakamla öğretmenlerde bu sayı %2,5’ine tekabül ediyor.

Lojman sayısı 38 olduğu ilçede gelen öğretmen sayısının giden öğretmenden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Son 2022 ataması ile ilçeden ayrılan öğretmenlerin sayısının 43 olduğu aynı atama döneminde 149 yeni öğretmenin de göreve başladığı öğrenildi. Öte yandan ilçede ücretli öğretmenlerin bir önceki yıla göre %36 azalarak 129’a gerilediği belirlendi. Bölgede konuştuğumuz eğitimciler ise kiraların Türkiye’nin her noktasında olduğu gibi burada da bir yükseliş gösterdiğini ama derslerin boş geçtiği ve öğretmenlerin kaçtığını kesin bir dille reddettiler.

Kaynak : Cumhuriyet Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler