,

Maaşların yüzde 5 düşük hesaplandığı iddiası doğru mu?

Prof. Dr. Aziz Çelik tarafından gündeme getirilen maaşları yüzde 5 düşük hesaplandığı yönündeki iddianın doğruluğu bulunmamaktadır.

Maaşların yüzde 5 düşük hesaplandığı iddiası doğru mu?

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kamu personelinin maaşlarının yüzde 5 düşük hesaplandığını iddia etmiştir. Tıklayınız

Prof. Dr. Aziz Çelik açıklamarı iki açıdan hatalıdır.

1- Sayın Çelik, yasa ile toplu sözleşmenin memurlar aleyhine değiştirilemeyeceğini belirtmektedir. Bilindiği üzere 7351 sayılı Kanun çıkarılarak, memurlara yüzde 2,5 ek zam verilmiştir. Bu zam çıktığı gün itibariyle memurlay aleyhine değil lehine bir düzenlemeydi. 6 ay sonra memurlar aleyhine denmektedir.

2- Sayın Çelik, kümülatif enflasyondan, yılın başında verilen zammı çıkarmaktadır. Oysaki Temmuz ayı başı itibariyle oluşan ilk 6 aylık kümülatif enflasyondan Ocak ayında verilen "bölme" yoluyla çıkarıldığında yüzde 37,35 değil, yüzde 35,57 oranı bulunmaktadır. 2 puanlık bir fark söz konusudur.

Özetle Sayın Çelik'in tespitleri bir faraziyeye dayanmakta olup, hesaplaması ise Hazine ve Maliye Bakanlığının uygulamasına aykıdır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler